شنبه ۰۸ دی ۱۴۰۳ - ساعت :
۲۹ مرداد ۱۳۹۲ - ۱۶:۰۲

سرپرست وزارت ورزش برنامه هايش راتشريح کرد

سرپرست وزارت ورزش و جوانان با تاکيد بر اينکه توسعه ورزش نيازمند نگاه اجتماعي، فرهنگي، اقتصادي و استراتژيک است ، تصريح کرد: تخصصي گرايي در ورزش احيا و تقويت خواهد شد.
کد خبر : ۱۲۹۳۷۲
صراط:  به نقل از پايگاه خبري وزارت ورزش و جوانان، دکتر سيد رضا صالحي اميري در گفت و گو با اين پايگاه رئوس برنامه هاي خود را در دو حوزه ورزش و جوانان تشريح کرد.

وي در ابتدا با اشاره به اينکه ورزش جايگاه تداخل عرصه هاي مختلفي است، گفت: مي‌توان هر جامعه يا نظام اجتماعي را در چهار ساحت اقتصاد، اجتماع، فرهنگ و سياست تحليل نمود. براي نگريستن به ورزش نيز چنين تقسيم‌بندي‌اي کارآمد است، زيرا تصويري از بايسته‌هاي مواجهه ما با ورزش ارائه مي‌کند. در ضمن مي‌توانيم از اين تقسيم‌بندي براي برنامه‌ريزي و تحليل اقداماتي که بايد در عرصه ورزش انجام دهيم استفاده کنيم. اين اقدامات در کلي‌ترين سطح، شامل:

- شناخت وضع موجود

- تحليل آسيب‌ها و قوت‌هاي وضع موجود

- توصيف مطلوب‌ها

- شناخت ظرفيت‌ها و امکانات

- برنامه‌ريزي براي تحقق مطلوب‌ها

- اجراي برنامه

مي‌شود. اما قبل از طي کردن اين مراحل، بايد ابعاد مختلف ورزش را بر اساس همان تقسيم‌بندي مشخص کرد.

سرپرست وزارت ورزش و جوانان، ورزش را امري اجتماعي و فرهنگي دانست که مستقيماً با رابطه ميان انسان‌ها مرتبط است ، فعاليتي است که مي‌تواند هدف اقتصادي نداشته باشد و قبل از تجاري شدن ورزش، ماهيت اجتماعي آن بيشتر مد نظر بوده است. البته ورزش به عنوان بخشي از ميراث بشري و شامل نظام پيچيده‌اي از الگوها و معاني، ماهيت فرهنگي نيز دارد.

وي افزود : اما ورزش وجه اقتصادي نيز دارد که نيازي به شرح و بسط آن نيست. ورزشکاران، صنايع توليد محصولات ورزشي، رسانه‌ها و پخش تصاوير ورزشي، صنعت تبليغات و بسياري مقولات ديگر ذيل اقتصاد ورزش قابل بحث‌اند.

صالحي اميري همچنين با بيان اينکه ورزش ماهيت سياسي نيز دارد ، اضافه کرد :از سياسيون که بسيار علاقمند هستند در ورزش سهمي داشته باشند (داخل و خارج ايران) تا نقش مسابقات ورزشي در عرصه سياسي، و تأثير آن‌ها بر ديپلماسي عمومي در سطح جهان، ابعاد سياسي ورزش قابل بحث و بررسي است. ورزش مي‌تواند بخشي از ديپلماسي فرهنگي باشد. حضور در ليگ جهاني واليبال، جام جهاني فوتبال و حضور زنان ما در عرصه‌هاي جهاني و بسياري از حضورهاي ديگر مي‌تواند بخشي از ديپلماسي فرهنگي باشد.

وي گفت: جهان امروز را نمادها و نشانه‌ها شکل مي‌دهند و ورزش معرکه‌اي از نشانه‌ها و نمادهاست و بخش مهمي از رسانه‌هاي جهان را به خود اختصاص مي‌دهد. در همين مسابقات ليگ جهاني واليبال شاهد بوديم که چگونه مصاحبه خوليو ولاسکو سرمربي تيم ملي واليبال ما در نشست مطبوعاتي اش در ايتاليا، بيش از آن‌که بر حول محور ورزش باشد، بر بازگويي روايت ولاسکو از ايران و توصيف فرهنگ و مردم ايران متمرکز بود. ولاسکو گويي به سفير فرهنگي ما تبديل شده بود. ما مي‌توانيم اين نقش ديپلماسي فرهنگي را به شدت تقويت کنيم. همين امروز، حضور ما در ليگ جهاني واليبال، چقدر تبليغ براي ماست؟ ما چقدر بايد خرج مي‌کرديم تا رسانه‌هاي جهان نام ما را ببرند و تصاويري از ما پخش کنند؟ چقدر بايد خرج مي‌کرديم تا بگوييم تصويري که گاه از ما در جهان ساخته مي‌شود نادرست است و ما گونه ديگري هستيم؟ مسابقات المپيک و جهاني، جايگاهي براي خودنمايي فرهنگي ماست، البته بايد دانش اين کار را به خوبي توليد و ازآن بهره‌برداري کنيم.

سرپرست وزارت ورزش و جوانان در عين حال با اشاره به اينکه ورزش در قالب ورزش همگاني و ورزش قهرماني، بر سلامت جامعه مؤثر است، آفزود : اگر ورزش را عنصري نشاط‌بخش تلقي کنيم،‌ در اين صورت وارد مبحث مهمي چون «اقتصاد شادي» خواهيم شد که در دنياي امروز بسيار مهم است. ورزش و رفع بيماري‌هاي رواني و کمک به سلامت رواني جامعه را نيز بايد لحاظ کرد. ضمن آن‌که در جامعه ايران با رنج و هزينه گزاف ناشي از بيماري‌هاي مزمن، واقعاً بايد به ورزش با دقت نظر توجه شود.

وي اضافه کرد : دکتر روحاني ، رييس جمهوري در مصاحبه‌اي قبل از برگزاري انتخابات و در هنگام تبليغات انتخاباتي گفته بودند: «انسجام اجتماعي را هم در ورزش مي‌بينيد. من اساساً ورزش را يکي از مؤلفه‌هاي تقويت انسجام جامعه مي‌دانم. مثال واضحي را بگويم تا مقصودم مشخص شود. من چون سال‌ها سابقه حضور در پست‌هاي مربوط به امنيت ملي داشته‌ام، مي‌خواهم حضور تيم تراکتورسازي تبريز در ليگ فوتبال ايران را تحليلي از نگاه امنيت ملي کنم تا اهميت ورزش روشن شود. حضور اين تيم در صحنه فوتبال ما باعث شده هم‌وطنان عزيز ما در آذربايجان احساس کنند هر هفته در رسانه‌ها هستند، احساسات‌شان ديده و شنيده مي‌شود، و آن‌ها بيش از گذشته نماينده‌اي در سطح افکار عمومي دارند. اصلا تيم تراکتورسازي چيزي بيش از يک تيم فوتبال شده، نماينده احساسات مردم شده است و من واقعاً نوع احساس مردم نسبت به اين تيم را عميقاً دوست دارم و معتقدم کم‌هزينه‌تر از اين راه براي ايجاد امنيت شايد وجود نداشته باشد. همين عامل پيوند بيشتر قلب‌هاي ملت ايران شده و اين خيلي صحنه زيبايي است. تيم‌هاي مختلف ورزشي در جاي جاي اين مملکت مي‌توانند چنين نقشي ايفا کنند.»

صالحي اميري با بيان اينکه يکي از عوامل عدم توازن‌ در جامعه ما اين است که مرکز کشور و چند کلانشهر داراي همه جور امکانات و انواع سرمايه‌ها و مابقي شهرها بالاخص در پيرامون کشور فاقد بسياري از سرمايه‌ها هستند اظهارداشت :همه سرمايه‌ها که مالي و اقتصادي نيست. برخي سرمايه‌ها از جنس نمادين و داراي وجوه انساني‌تر هستند. امروز تيمي مثل تراکتورسازي تبريز، سرمايه‌اي براي مردم آذربايجان است. به کمک ورزش مي‌توان براي مردم سرمايه ايجاد کرد. حتي مي‌توان از اين سرمايه براي مقابله با آسيب‌هاي اجتماعي استفاده کرد.

وي افزود : همه موارد مورد اشاره مقدمه‌اي است براي اين‌که بگوييم ورزش در جايگاهي راهبردي قرار دارد. ورزش جايي است که سلامت جسمي و روحي، ارتباطات اجتماعي، شادي و نشاط، اقتصاد، اشتغالزايي، صنعت تبليغات، رسانه‌ها، ديپلماسي فرهنگي، غرور ملي و خيلي عناصر ديگر به هم مي‌رسند. از همين منظر است که بايد ورزش را در چارچوب نگاه راهبردي مد نظر قرار داد. با اين نگاه، مي‌توانيم بازنگري در وظايف، رويکردها و تأکيدات وزارتخانه را هم در دستور کار قرار دهيم.

دکتر صالحي اميري با رويکرد به عرصه جوانان گفت : به تصور من، يکي از دلايل پيروزي دکتر روحاني در انتخابات 24 خرداد، مطالبات جوانان جامعه بود، و جوانان به اين باور رسيدند که ايده‌هاي وي بهتر مي‌تواند به مطالبات آن‌ها پاسخ دهد.از اين منظر ، نقش وزارتخانه در عرصه جوانان بسيار حساس است. اما هم‌زمان بايد به اين واقعيت نيز توجه داشته باشيم که حل مشکلات جوانان، منوط به اقدام ملي و همکاري در سطح بسياري از وزارتخانه‌هاست.

وي اضافه کرد : براي مثال، ايجاد شغل که وظيفه وزارت ورزش و جوانان نيست. بهبود در متغيرهاي کلان اقتصادي، بالا رفتن نرخ سرمايه‌گذاري، رفع تحريم‌ها و خيلي عوامل ديگر بر وضعيت اشتغال جوانان مؤثر است. در چنين شرايطي ما بايد به بازتعريف مشخصي از وظايف وزارتخانه در عرصه جوانان برسيم. اين يک هدف راهبردي است که ما مشخص کنيم در وضعيت فعلي که جوانان مسائل زيادي دارند، وزارتخانه چه اقداماتي مي‌تواند انجام دهد که نوعي هماهنگي فرابخشي ميان دستگاه‌هايي که وظايفي در قبال جوانان دارند ايجاد کند. البته وظايفي که در قانون براي بخش جوانان تصريح شده بايد مورد توجه قرار گيرند .

دکتر صالحي اميري با اشاره به اينکه بر اساس نگاه راهبردي ، مي توان چند رويکرد اساسي به بخش جوانان داشت آنها را به قرار ذيل بر شمرد :

1. گسترش مطالعات درباره جوانان: ما براي شناخت دقيق وضعيت جوانان در عرصه‌هاي مختلف، از نگرش‌ها و باورهاي ايشان گرفته تا وضعيت آسيب‌هاي اجتماعي، سطح مهارت‌ها، مشکلات جسمي و روحي، و ظرفيت‌هاي آن‌ها براي مشارکت اجتماعي به مطالعات درباره جوانان نيازمنديم.

2. تحليل راه‌هاي ايجاد مشارکت جوانان در سطح نهادهاي مدني: ما نيازمند آنيم که بدانيم چگونه مي‌شود ظرفيت جوانان کشور را براي ارتقاي مشارکت اجتماعي مؤثر جهت حل مشکلات کشور به‌کار گرفت. سازمان‌هاي مردم‌نهاد مي‌توانند تضمين کننده مشارکت باشند. مسائل بسياري در کشور داريم که بايد در کنار رويکرد کلي دولت به مشارکت بخش خصوصي در اقتصاد، نقش اجتماعي و فرهنگي جوانان را نيز از طريق سازمان‌هاي مردم‌نهاد، براي حل اين مشکلات پررنگ کنيم.

در ضمن، وزارت ورزش و جوانان بايد نقش تأمين کننده شناخت‌هاي لازم درباره جوانان، براي ساير نهادها را به عهده بگيرد. اگرچه ما نمي‌توانيم مستقيماً وارد ايجاد شغل يا تسهيل امر ازدواج به صورت ساختاري و کلان بشويم و اين وظايف اگر واقع‌بين باشيم، بايد در دستگاه‌هاي ديگر سامان يابد، اما ما مي‌توانيم شناخت‌ها و سياست‌هاي لازم را در اين عرصه‌ها توليد کنيم.

سرپرست وزارت ورزش و جوانان با تاکيد بر اينکه ما نيازمند بازنگري در رويکردهاي اجرايي در اين وزارتخانه هستيم، گفت : اينجا وزارتخانه‌اي با رويکرد فرهنگي و اجتماعي، و سياست‌گذار است. بايد سياست‌گذاري فرهنگي و اجتماعي در اين وزارتخانه را جدي بگيريم. من خودم متخصص سياست‌گذاري فرهنگي و اجتماعي هستم و با نگاهي راهبردي اين مسئله را در وزارتخانه دنبال خواهيم کرد.

وي ورزش را عرصه‌اي کاملا تخصصي توصيف کرد و افزود :همان گونه که هر کسي نمي‌تواند طب ورزشي يا مربي‌گري ورزش را انجام دهد، مديريت ورزش نيز امري تخصصي است و بايد اين تخصص‌گرايي را در ورزش، احيا و تقويت کنيم.

دکتر اميري صالحي با اشاره به آسيب‌هايي جدي ورزش ، افزود : ناراحت کننده است که در برنامه پربيننده تلويزيون، يا در صحبت‌هاي اهالي ورزش از فساد در ورزش خبر داده مي‌شود. فساد هر عرصه‌اي را به زانو در مي‌آورد و بايد در ورزش نيز به شدت با آن مبارزه کرد.

سرپرست وزارت ورزش و جوانان با تاکيد بر اينکه ورزش ما بيش از حد عملگرايانه شده و از مطالعه و تحقيق دور مانده است، تصريح کرد: در هر دو عرصه ورزش و جوانان بايد مطالعات را گسترش دهيم. همان گونه که اهالي فرهنگ و هنر در کشور جايگاه ويژه‌اي دارند و مخاطب تخصصي وزارتخانه‌اي مثل فرهنگ و ارشاد اسلامي هستند، هر کدام از اهالي ورزش نيز شخصيت‌هاي اجتماعي شناخته شده و سرمايه اجتماعي به حساب مي‌آيند. بايد تکريم اين گروه‌ها، و جاري کردن همه سرمايه‌هاي ايشان (اعم از دانش، تجربه، سرمايه اجتماعي، و حتي سرمايه‌هاي اقتصادي) در خدمت ورزش و جوانان کشور را در دستور کار قرار دهيم.

وي در ادامه بازسازي نيروي انساني در عرصه ورزش و جوانان را مورد توجه قرار داد و گفت: امروز در جهان توسعه به کمک مغزهاي متفکر، مديران کارآمد، و با توسعه نيروي انساني کارآمد، صورت مي‌گيرد. در وزارت ورزش و جوانان نيز ما به توسعه نيروي انساني نياز داريم. فراموش نکنيم ورزش و جامعه ورزش ايران امروز بيش از همه نيازمند اخلاق و فضيلت است. سرمايه بزرگ جامعه ورزشي در ايران توليد و بازتوليد اخلاق در کشور است، چراکه اين قشر در جامعه بعنوان الگو و نماد ساير طبقات اجتماعي خصوصاً جوانان ظهور و تجلي پيدا مي کنند.