جمعه ۰۷ دی ۱۴۰۳ - ساعت :
۲۹ مرداد ۱۳۹۲ - ۱۰:۲۰

تماشاگران فوتبال چرا فحش می‌دهند؟

عضو هیات علمی گروه تربیت بدنی و علوم ورزشی دانشگاه اراک، مشکلات فرهنگی ورزشگاه‌ها را حاصل عوامل متعددی می‌داند که مقابله با آن نیازمند برخورد ریشه‌ای است.
کد خبر : ۱۲۹۲۵۳

صراط: علیرضا بهرامی ضمن واکاوی علل فحاشی و پرخاش تماشاگران در استادیوم‌های ورزشی به ارائه راهکارهایی برای حل این معضل اجتماعی و فرهنگی در محیط‌های ورزشی مخصوصا در استادیوم‌های فوتبال پرداخت.

عضو هیات علمی گروه تربیت بدنی و علوم ورزشی دانشگاه اراک، با بیان این که امروزه اماکن و استادیوم‌های ورزشی به عرصه رقابت‌های اجتماعی و سیاسی تبدیل شده است، تصریح کرد: پرخاش‌ها و فحاشی‌ها با توجه به گستردگی و محبوبیت فوتبال در کشورمان بیشتر در استادیوم‌های فوتبال در لیگ برتر یا دسته‌های پایین‌تر مشاهده می‌شود.

وی با اشاره به هفته‌های آغازین برگزاری لیگ برتر فوتبال کشور و حساسیت‌های مربوط به آن، ادامه داد: جابجایی برخی از بازیکنان و مربیان مطرح به تیم‌های دیگر، رتبه تیم‌ها در جدول لیگ و ... موجب خشونت و فحاشی بیشتر در این مسابقات شده است.

بهرامی نحوه قضاوت داوران در افزایش پرخاش و فحاشی تماشاگران را موثر دانست و خاطر نشان کرد: هنگامی که مربی و بازیکنان به یک داور اعتراض می‌کند به دنبال آن نیز تماشاگران تحت تاثیر قرار می‌گیرند و با هو کردن یا الفاظ رکیک نسبت به عملکرد داور عکس‌العمل نشان می‌دهند.

این روانشناس ورزشی از دیگر علل فحاشی تماشاگران را جابجایی بازیکنان مورد علاقه‌شان به دیگر تیم‌ها ارزیابی کرد و افزود: این موضوع سبب می‌شود تماشاگران با ذهنیت منفی نسبت به آن بازیکن پا به ورزشگاه بگذارند و واکنش‌های منفی نسبت به وی داشته باشند.

وی با تاکید بر نقش عوامل پشت پرده و مافیای فوتبال در افزایش تنش‌ها در میان طرفداران ، خاطر نشان کرد: متاسفانه لیدرها از منابعی تغذیه می‌شوند که به بدنه فوتبال و باشگاه‌ها متصل هستند و گاهی این افراد با نفوذ در لیدرها و به دلیل منافع شخصی موجبات فحاشی و پرخاش هر چه بیشتر تماشاگران را فراهم می‌آورند.

بهرامی همچنین اهمیت رفتار ورزشکاران با یکدیگر و بازیکنان حریف در کاهش یا افزایش پرخاش تماشاگران را مورد اشاره قرار داد و اظهار کرد: نقش رسانه‌ها در اثر گذاری بر رفتار تماشاگران تیم بسیار مهم است و نباید به یک موضوع یا جریان و حواشی یک بازیکن بقدری بپردازند تا سبب افزایش پرخاش تماشاگران در ورزشگاه‌ها شود.

عضو هیات علمی گروه تربیت بدنی و علوم ورزشی دانشگاه اراک، ضمن انتقاد از برنامه «90» در افزایش تنش در ورزشگاه‌ها، خاطر نشان کرد: دهها کار مثبت در فوتبال کشور اتفاق می‌افتد که در این برنامه کمتر به آن اشاره می‌شود، اما هنگامی که یک موضوع منفی یا درگیری میان جامعه فوتبال به وقوع می پیوندد همه جانبه نسبت به آن پرداخته می‌شود که این خود سبب افزایش موضع‌گیری‌های منفی در ورزشگاه‌ها از بین رفتن قبح این درگیری‌ها در جامعه شود.

وی در عین حال ، تصریح کرد: البته در برنامه «90» به عنوان مثال مشاهده شده است بازیکنی را می‌آورند و از او سوال می‌شود که مثلا آن پنالتی آیا درست بود یا خیر؟ که این مساله می‌تواند موجب ایجاد صداقت بیشتر در میان بازیکنان در فوتبال شود.

بهرامی همچنین نحوه مطلوب مدیریت اماکن ورزشی مانند فروختن بلیت به نحو مطلوب و معطل نشدن تماشاگران در ورزشگاه‌ها به گونه‌ای که مجبور نباشند از ساعت‌ها قبل برای تماشای یک بازی وارد ورزشگاه‌ها شوند را در کاهش خشونت در میان تماشاگران موثر دانست.

این روانشناس ورزشی همچنین گفت: تعویض ناگهانی زمان و مکان بازی، برگزاری بازی در هوای گرم، کمبود امکانات ورزشگاه مانند آبخوری، دستشویی، اغذیه فروشی بهداشتی و با قیمت مناسب و ... عوامل بسیار مهم تاثیرگذار در افزایش یا کاهش خشونت طرفداران هستند.

وی در ادامه درباره راهکارهای کاهش خشونت و فحاشی در تماشاگران ، اظهار کرد: عدم به کارگیری الفاظ نامناسب از طرف مربیان و بازیکنان نسبت به یکدیگر و داوران، رعایت اخلاق و ادب در کری خوانی با بازیکنان رقیب، حرمت گذاری به فرهنگ و زبان تیم رقیب، احترام مربیان و بازیکنان به رای داور، تجهیز ورزشگاه‌ها به امکانات مناسب برای ورزشکاران و طرفداران، پرداختن به اندازه مناسب رسانه‌ها به ورزشکاران و ... می‌تواند موجب کاهش فحاشی و خشونت در ورزشگاه‌ها شود.

بهرامی با تاکید بر این که حضور بانوان و خانواده‌ها در ورزشگاه‌ها می‌تواند موجب کاهش بداخلاقی‌ها در میان طرفداران شود، عنوان کرد: از راه‌های بسیار مهم تعدیل خشونت و پرخاشگری در ورزشگاه‌ها حضور هر دو جنس کنار هم است، زیرا وقتی مردی به همراه همسر یا خواهر خود برای تماشای یک بازی به ورزشگاه می‌رود حتما حرمت‌ها را بیشتر حفظ می‌کند و یا این که افراد دیگر نیز در حضور بانوان یقینا فحاشی خود را کمتر می‌کنند تا این که به مرور فحاشی در ورزشگاه ها تبدیل به یک کار ناشایست شود. شاید این امر در اولین حضور بانوان اتفاق نیفتد، اما به مرور زمان قطعا شاهد ریشه کن شدن بداخلاقی و فحاشی ها در ورزشگاه های کشور می‌شود، اما این حضور بانوان در ابتدا باید با حضور بانوان در ورزشگاه‌های سرپوشیده و یا در بازی‌های غیر حساس شروع شود و به مرور بتوانند در تمامی بازی‌ها در ورزشگاه‌ها حضور پیدا کنند.

بهرامی در پایان با اشاره به این که خشونت پدیده نوظهوری در ورزش نیست و با گسترش ورزش شکل های جدیدی گرفته است، تاکید کرد: باید با نگاه منصفانه به ورزش، فرهنگ را در آن افزایش دهیم.

منبع: ایسنا