جمعه ۰۷ دی ۱۴۰۳ - ساعت :
۲۴ مرداد ۱۳۹۲ - ۱۰:۰۶
محیط زیست در هفته ای که گذشت؛

جدی ترین گزینه رییس سازمان محیط زیست

جدی ترین گمانه زنی در مورد رییس سازمان محیط زیست، اعلام ساماندهی جاده میان گذر به عنوان سریعترین راهکار نجات دریاچه ارومیه و بی تأثیر بودن انتقال آب ارس برای نجات دریاچه، نگرانی از نابودی مرجان ها به دلیل رشد بی رویه توتیای دریایی، اعلام کاهش آلاینده و انحلال شورای عالی محیط زیست به عنوان بهترین دستاوردها و برترین اتفاق معاونت انسانی سازمان محیط زیست و انتقاد از عملکرد باغ وحش ارم در پی تلف شدن ببری دیگر در این باغ وحش ازمهمترین اخبار حوزه محیط زیست در این هفته بود.
کد خبر : ۱۲۸۴۶۰
  صراط: حوزه محیط زیست در هفته رو به پایان، شاهد اخبار و رویدادهای مختلفی بود که چکیده ای از مهمترین این خبرها را مرور می کنیم.

رشد نگران کننده توتیای دریایی در خلیج فارس/ نابودی مرجانها با افزایش بی رویه توتیای دریایی

در نخستین روز از هفته جاری، معاون محیط زیست دریایی سازمان حفاظت محیط زیست از انجام تحقیقات برای روشن شدن دلیل رشد بی رویه توتیای دریایی در زیستگاه های مرجانی خلیج فارس خبر داد.
عبدالرضا کرباسی، معاون محیط زیست دریایی سازمان حفاظت محیط زیست اظهار داشت: از حدود 10 سال پیش رشد بی رویه توتیای دریایی در خلیج فارس آغاز شده و همچنان این وضعیت نگران کننده ادامه دارد.
وی ادامه داد: هنوز برای ما روشن نشده است که دلیل این رشد بی رویه چیست آیا به دلیل جهش اکولوژیک خود این گونه است یا به دلیل فعالیتهای انسانی این رشد بی رویه ایجاد شده است.
وی تاکید کرد: تا زمانی که این موضوع مشخص نشود نمی توانیم هیچگونه اقدامی در راستای جلوگیری از رشد توتیای دریایی داشته باشیم.
کرباسی با اشاره به اینکه حجم زیاد توتیای دریایی در اطراف جزیره خارک در مقایسه با سایر قسمتهای خلیح فارس دیده می شود، گفت: بنابراین یک احتمال وجود دارد که این رشد بی رویه ناشی از عدم توازنی باشد که توسط کشتیهای نفتکش در آبهای اطراف جزیره خارک ایجاد می شود. این مقام مسئول در سازمان حفاظت محیط زیست، تصریح کرد: در هر صورت ما به دنبال این نیستیم که به صورت فیزیکی جمعیت توتیای دریایی را در خلیج فارس کنترل کنیم چرا که کشتن آنها به هیچ وجه مورد تایید مجامع بین المللی محیط زیست نخواهد بود.

کاهش آلاینده‌های هوا مهمترین دستاورد سازمان محیط زیست/ انحلال شورای عالی محیط زیست بدترین اتفاق

کاهش گازهای آلاینده، ارتقا کیفیت سوخت و خودرو، تدوین استاندارد های ملی آلودگی آب و خاک، ممنوعیت ورود آزبست و تصویب نظام مدیریت سبز از مهمترین دستاوردهایی است که قائم مقام سازمان محیط زیست و معاون محیط انسانی معتقد است در کنار ضعف های اعتباری، نیروی انسانی، تشکیلاتی و قانونی این معاونت به آنها دست یافته و احیای شورای عالی محیط زیست، صندوق ملی محیط زیست و افزایش مشارکتهای مردمی از مهمترین توصیه های او برای مدیریت آینده این سازمان است.
یکشنبه این هفته علی محمد شاعری اعلام کرد: یکی از مهمترین اقداماتی که مدیریت آینده سازمان باید در دستور کار خود قرار دهد عملیاتی کرد صندوق ملی محیط زیست و تلاش برای واریز کردن جرایم ناشی از تخلفات زیست محیطی که سالانه حدود 300 میلیارد تومان برآورد می شود در این صندوق است که البته در این زمینه همکاری نمایندگان مجلس ضروری است.
به گفته وی، همچنین زمینه سازی برای مشارکت سازمان های غیر دولتی با سازمان محیط زیست، تصویب  منشور حفاظت محیط زیست در دولت یازدهم که تمام دستگاهها را ملزم به رعایت ضوابط زیست محیطی می کند، رایزنی برای ایجاد دفاتر توسعه پایدار و محیط زیست در تمام وزارتخانه ها، احیا شورای عالی محیط زیست و افزایش اقتدار مالی ، ساختاری، نیروی انسانی و مقرراتی سازمان محیط زیست از مهمترین اولویت های مدیریت بعدی این سازمان باید باشد.

باغ وحش ارم ایستگاه پایانی بزرگترین گربه جهان/ انقراض ببرها در ارم

حال و روز بزرگترین گربه سان جهان که روزگاری سلطان بیشه زارها و جنگل های شمال ایران بود و از حدود 50 سال پیش دیگر هیچ کس آن را در طبیعت ایران ندیده درباغ وحش ارم هم با جود آنکه مسئولان آن را تنها باغ وحش کشور که از استانداردهای اروپا استفاده می کند عنوان می کنند خوب نیست آنطور که تنها طی چند سال اخیر4 قلاده ببر درآن تلف شدند، در حالی که گفته می شود در سراسر جهان بین 300 تا 4 هزار قلاده ببروجود دارد و به عبارتی این حیوان یک میراث طبیعی جهانی در معرض انقراض است.
دوشنبه این هفته، درپی غرق شدن ببر بنگال در استخر باغ وحش ارم و اعلام انصراف مسئولان روسی از ارائه ببرهای سیبری به ایران بار دیگر موجی از انتقاد ها در خصوص وضعیت حیات وحش در ایران مطرح شد و با توجه به اینکه نابودی ببر های در معرض انقراض و معدوم کردن شیر های مبتلا به مشمشمه و چه و چه،  همه در باغ وحشی اتفاق افتاده که به اعتقاد مسئولان محیط زیست استاندارد ترین باغ وحش کشور است بنابراین بیشتر این انتقاد ها متوجه باغ وحش ارم بود که اگر این وضعیت مورد توجه قرار نگیرد علاوه بر ستمی که بر حیات وحش در طبیعت کشور روا داشته می شود در زمینه حیوان آزاری و بی توجهی به حقوق حیوانات در باغ وحش ها هم شهره خواهیم شد.

کشف بیش از هزار عدد پرنده در سیستان و بلوچستان

سه شنبه هفته جاری، مدیرکل محیط زیست سیستان و بلوچستان گفت: در چهارماه اول سال ۹۲ بیش از هزار پرنده کشف و ضبط و برای متخلفان تشکیل پرونده شد.
خسرو افسری  با بیان این مطلب افزود: در طی چهارماه  اول سال ۹۲ و بر اساس برنامه ریزی ها و هماهنگی های انجام شده وتشکیل گروه های کاری فوری ، محقق و عملیاتی در یگان حفاظت ، موفق به کشف و ضبط بیش از ۱۳۸۹ عدد پرنده و تشکیل پرونده برای متخلفین زیست محیطی شده است.
وی افزود :  یگان حفاظت در ابتدای سال با برنامه ریبزی در خصوص نحوه بکار گیری نیروها و تخصص ها و همچنین شناسایی نقاط پر تردد متخلفین و زمانهای تقریبی انجام تخلفهای زیست محیطی و شناسایی و تمرکز بر روی مناطق پر ازدحام  تخلف بر اساس آمار گیری از تخلفات مکشوفه قبل ، توانست در چهار ماه  ابتدای سال ۹۲ تعداد ۱۳۸۹ عدد پرنده را از متخلفین کشف و ضبط کنند.

ساماندهی جاده میان گذر سریعترین راهکار نجات دریاچه / ارس دردی از دریاچه ارومیه دوا نمی کند

چهارشنبه این هفته، معاون محیط طبیعی سازمان محیط زیست با بیان اینکه اگر مسئولان خطر ریزگردهای نمکی را جدی گرفته باشند باید هرچه سریعتر فکری برای ساماندهی آبراهه ها و جاده میان گذر دریاچه ارومیه کنند گفت: تمام آبی که از ارس قرار است به ارومیه منتقل شود 270 میلیون متر مکعب است که دردی از این دریاچه دوا نمی کند.
احمد علی کیخا در گفتگو با خبرنگار مهر با بیان این مطلب افزود: در سالهای اول انقلاب میزان تولید محصولات کشاورزی در حوزه دریاچه ارومیه  2.5 میلیون تن با نیاز آبی برابر 1.5 میلیارد متر مکعب در سال بود این درحالی است که در حال حاضر در این حوزه 10 میلیون تن محصول کشاورزی با تقاضای آبی معادل 5 میلیارد متر مکعب در سال تولید می شود.
به گفته وی، یعنی در واقع تقاضای آبی محصولات کشاورزی حوزه دریاچه ارومیه در 30 سال اخیر 3.5 میلیارد متر مکعب افزایش یافته و نیاز آبی دریاچه ارومیه برای جلوگیری از خشک شدن و در حقیقت حقابه مورد توافق با وزارت نیرو برای احیا این دریاچه سالانه معادل 3.1 میلیارد متر مکعب است.
کیخا اظهار داشت: این افزایش نیاز آبی محصولات کشاورزی دقیقاً از حقابه دریاچه ارومیه گرفته شده و در حالیکه مسئولان مدام از افزایش تولید محصولات کشاورزی دم می زنند هرگز از خود نپرسیده اند که این افزایش محصول به چه قیمتی به دست آمده است.

گزینه احتمالی سازمان محیط زیست/ توضیحات نوریان در مورد انتخابش

در این روز در حالیکه منابع آگاه از انتخاب علی محمد نوریان رئیس پیشین سازمان هواشناسی به عنوان رئیس جدید سازمان محیط زیست خبر دادند، این گزینه احتمالی ضمن تایید مذاکرات نهایی برای حضور در جایگاه ریاست سازمان محیط زیست، گفت: گزینه قطعی، بعد از معرفی کابینه مشخص می شود.
منابع آگاه اعلام کردند که دکتر علی محمد نوریان به عنوان معاون رئیس جمهوری و رئیس سازمان حفاظت محیط زیست انتخاب شده است اما وی ضمن تأیید مذاکراتی که با وی در این خصوص شده است گفت: انتخاب رئیس سازمان محیط زیست هنوز قطعی نشده و انتخاب نهایی به بعد از جلسه رای اعتماد وزرا در مجلس موکول شده است.

علی محمد نوریان در سال 88 به عنوان معاون محیط زیست انسانی سازمان حفاظت محیط زیست منصوب شد و پس از آن نیز به عنوان مشاور رييس جمهور در زمينه هواشناسي و تغييرات اقليمي به فعالیت پرداخت.

منبع: مهر