چهارشنبه ۰۵ دی ۱۴۰۳ - ساعت :
۲۳ مرداد ۱۳۹۲ - ۱۲:۱۴

نقد شهاب مرادی بر سریال مادرانه/ «دخترِ بد با خواستگار بد» یا «دختر خوب و خواستگار بد»؟!

اشتباهی که شاید در برخی داستان های مکتوب یا نمایش ها ستوده شود و تکرار مجدد یک اشتباه، به غلط «فداکاری» و ایثار جلوه داده می شود و به سادگی! تعقل، درایت و تجربه فرد عاقل در داستان، نادیده گرفته می شود و تحت تاثیر درام این غفلت معمولا به چشم نمی آید.
کد خبر : ۱۲۸۳۵۰
صراطاخیرا سریالی از یکی از شبکه های سیما پخش شد که قصد نقد آن و سایر سریال ها را ندارم؛ به جز بی ارتباط بودن آنها با ماه مبارک رمضان که عرض کرده ام...

اما در دل داستان آن سریال، ماجرای "انتخاب همسرِ" یک دختر خانم جوان، نقد شد و خیلی جدی به مخاطب پیامی اخلاقی داده شد که «یک دختر خانم معتاد به شیشه، با خانواده ای گسیخته و نابسامان و پدری خلافکار» نباید با یک پسر خلافکار ازدواج کند؛ بگو خب!

اما پیام دیگر سریال مذکور این بود که «یک خانم معلمِ متدین، فرهنگی و عاقل با خانواده ای خوب و بسامان و پدری با مرام و پهلوان و برادری غیرتی» هیچ اشکالی ندارد که با یک مرد خلافکار ازدواج کند! بگو خب...

حالا باید پرسید جوان ها در موقعیت های مشابه، برای تصمیم گیری در قبال ازدواج با عشق شان! خودشان را جای کدام گزینه قرار می دهند؟ «دخترِ بد با خواستگار بد» یا «دختر خوب و خواستگار بد»؟

شاید به بهانه ی این سریال ذکر سه نکته مهم مرتبط به انتخاب همسر و ازدواج، ضروری به نظر می رسد:

۱. دخترم؛ پسرم؛

آیا یک دختر خوب و مومن و سربه راه ،باید ازدواج کند تا قربانی شود؟! زخم روی زخم بخورد و صبوری کند؟!

دخترم! تو ازدواج نمی کنی که قربانی شوی، زخم بخوری و منتظر زخمهای بعدی باشی،-اشاره به دیالوگ های خانم خوبه- نباید در مرحله انتخاب همسر و قبل از عقد! ترحم کنی، نباید تصمیمت این باشد که نقش پدر یا مادر را برای شوهر آینده ات ایفا کنی.

دخترم؛ پسرم؛

ازدواج؛ مددکاری نیست!

ازدواج؛ روان درمانی نیست!

ازدواج؛ ایفای نقش پدر و مادر برای خواستگار نیست!

ازدواج؛ ترحم کردن و اعانه دادن نیست!

ازدواج؛ هدفش آرامش است؛ آرامش دو نفر! نه فدا شدن و نابودی تو برای آرامش دیگری! 

ازدواج؛ راهی است به سوی کمال؛ کمال ایمان و اخلاق نه آغازی به سمت مشکلات و تباهی.

ازدواج و تشکیل خانواده و ایفای نقش والد برای فرزندانت به جا و مقدس است نه برای همسرت.

ازدواج و عشق ورزی و فداکاری برای همسرت و خانواده ات مقدس است و ستودنی -خدای مهربان روزی همه شما کند- بله این عشق و فداکاری مقدس است اما نه با نقشه قبلی او؛ با این زبان حال: با من ازدواج کن فدام شو.

۲. «انتخاب آگاهانه» و دور از هیجانات تنها راه درست و قابل اطمینان برای رسیدن به یک «ازدواج موفق و زندگی عاشقانه» است. 

اگر کسی به قصد رسیدن به ازدواج موفق و عاشقانه، از راه انتخاب آگاهانه و خردمندانه حرکت کند و خدای نکرده به هر علتی قبل یا بعد از ازدواج، متحمل رنجی شود، در پیشگاه خدا معذور و مغفور است ان شاءالله و الا هم کامش تلخ شده و هم باید به خدای متعال بابت تلخ کامی هایش پاسخ دهد. (این به یک توضیح کوتاه نیاز دارد: اگر کسی جوری ازدواج کند که از پیش برایش معلوم باشد و یا عقلاء به او تذکر دهند که این ازدواج و زناشویی، پر دردسر و دردسر آفرین است؛ بابت اعصاب خوردی ها و هر رنج و مشقتی که به خود و یا همسرش و دیگران تحمیل کند،  باید پاسخگوی خدا باشد. چرا که جسم و روح ما امانتی الهی است در دست ما و کسی حق ندارد به خودش ظلم کند و موجبات غم و غصه خودش را فراهم کند. البته آدمی مادامی که زنده است می تواند بابت ظلم ها و خطاهایش و تمام گناهانش از طریق توبه و استغفار با خدا در دنیا تسویه حساب کند. انّه هو الغفور الرحیم)

چقدر خوب است هر کسی، در مواقع خاص و حساس زندگی خود مثلا قبل از تصمیم های مهم؛ خلوتی کند و یا با یک مشاور خردمند، انتخابها و آرزوهایش را بررسی و تحلیل کند. خصوصا با توجه به "تاریخ تولید" آنها؛ شاید زمانی که آرزو کرده، یا تصمیم گرفته و یا انتخاب کرده، آن انتخاب؛ کودکانه و یا خشم گینانه و یا ناآگاهانه و ... خلاصه تحت تاثیر هیجان بوده، ولی خودش می تواند از سر شعور و آگاهی "تاریخ انقضاء" آن را تعیین کند چون بعضی از آرزوها، هدف ها و انتخابهای "تاریخ گذشته" حتما خطرشان از مصرف شیر و شکلات "تاریخ گذشته" بیشتر است!

۳. وقتی فرد بزرگ تر می شود حتی اگر تحصیلاتش را ادامه ندهد، تجربیاتش بیشتر میشود، موقعیت اجتماعی او و نظام پسندهایش نیز تغییر میکند و ... معمولا افراد بعد از دوران جوانی باید بتوانند عشق و نفرت را شناسایی و کنترل کنند و به این باور نادرست ادامه ندهند که «عشق اول» بهترین و کاملترین عشق است. «هیچ چی عشق اول نمیشه!»

اگر کسی پذیرفت که عشق اول اشتباه بوده، نباید خودش را سرزنش کند و نباید دوباره آن اشتباه را تکرار کند!

در چنین شرایطی نباید با عشق اول خاطره بازی کرد.

اساسا اگر ازدواجی غلط بوده و یک طرف یا دو طرف به هم ظلم کرده اند و کینه به دل گرفته اند؛ نباید «رفتار اسلامی و پسندیده ی عفو و گذشت» را، با تکرار آن اشتباه و خطا و «ازدواج مجدد» اشتباه گرفت. عفو کن ولی خطا را تکرار نکن! عاقل از یک سوراخ دوبار گزیده نمی شود.

اشتباهی که شاید در برخی داستان های مکتوب یا نمایش ها ستوده شود و تکرار مجدد یک اشتباه، به غلط «فداکاری» و ایثار جلوه داده می شود و به سادگی! تعقل، درایت و تجربه فرد عاقل در داستان، نادیده گرفته می شود و تحت تاثیر درام این غفلت معمولا به چشم نمی آید.

حجت الاسلام شهاب مرادی

منبع: فردا
نظرات بینندگان
محسن
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۲:۲۹ - ۲۳ مرداد ۱۳۹۲
۱۵۴
۳۸۷
با این که خودم از دوطرف نسلهای متوالی روحانی زاده هستم ولی واقعا" واسه حاج آقا مرادی متاسف شدم. آخه عزیز من این سریال 20 درصد بیننده داشت که تاثیر روی ملت بزاره؟
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
تو می دونی 20 درصد 70 میلیون چند می شه؟! این تعداد آدم دچار درک نادرست بشن کمه؟
ضمناً مگه تو آمار داری از تعداد بیننده ها؟ سریالی که دم افطار پخش می شه خیلی بیننده داره.
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
چون این سریال بعد از افطار بود و تایمش عالی بود اکثرا دیدن حتی اونا که روزه نبودند
محسن
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۲:۳۶ - ۲۳ مرداد ۱۳۹۲
۴۳
۱۶
اون پسره و دختره هر کدوم بالای یک میلیارد واسه بازی تو فیلم پیاده شدن مخصوصا" پسره که واسه ماشده بهداد 2
اون یارو نقش اصلی هم جوری خودشو میگیره که انگار داره تو فیلم استیون اسپیلبرگ بازی میکنه.
sara
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۳:۳۳ - ۲۳ مرداد ۱۳۹۲
۴۵۹
۴۳
واقعا متأسفم با این فیلم سازیشون . آبروی هرچی خانم چادری رو بردن . چقدر آدم میتونه بی فکر و کوتاه فکر باشه؟؟؟ این خانم میخواست نماد یک مادره نمونه باشه؟ حداقل یک شخصیت مناسب برای این نقش انتخاب می کردین . کسی که همچین پیشینه بدی در خانواده نداشته باشه
سودا
|
Iran (Islamic Republic of)
بازیگر نقش فاطمه زهرا رو هم بازی میکنه نقش یه زن معتاد رو هم بازی میکنه. تو که خودت رو آدم فکوری میدونی چرا به شقایق فراهانی توهین میکنی؟ تو چه میدونی اون برای بچه اش مادر خوبیه یا نه. چون خواهرش اشتباه کرده باید خودش بره بمیره؟
پسر حضرت نوح هم گناهکار بود اما ما برای اون بزرگوار احترام قائلیم. تو که داری این جوری قضاوت میکنی مسلمون نیستی.
محمد
|
Iran (Islamic Republic of)
متاسفانه صدا و سیمای ما داره فرهنگ حجاب رو خیلی ظریف و بی صر و صدا خراب میکنه . کاش واقعا میشد کاری کرد، دقیقا هم افرادی رو انتخاب می کنن که هیچ سنخیتی با این پوشش ندارند
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
اینها همش عمدی بوده
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۳:۵۳ - ۲۳ مرداد ۱۳۹۲
۱۳۶
۴
من متاسفم که افرادی هستند که برای مقاصد شخصی هفتاد میلیون رو میذارن سر کار و در این رابطه هم از لابی هاشون توی صدا و سیما استفاده می کنند.

برام جالبه که ملت قصه مادرانه رو به عنوان یه موضوع پند آموز از جهات مختلف باور کردند و فکر می کنند که زاده ذهن خلاق نویسنده اونه که خواسته به دیگران چیزی یاد بده و حالا نشستند به نقد اون!

ولی واقعیت پشت پرده مادرانه چیز دیگه ای است که نمیشه گفت... اگر باور ندارید از مسئولین صدا و سیما بپرسید چرا برای این سریال خیلی خیلی آموزنده اشون نظر سنجی نگذاشتند! جز این که می ترسند مثل زمانه و پروانه و تکیه بر باد و خداحافظ بچه، اون کسی که سریال در مورد اون ساخته شده براشون یک متن مفصل فحش بنویسه!!!!!!!
شهروند معمولی
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۵:۲۳ - ۲۳ مرداد ۱۳۹۲
۹
۱۸۵
از زمانی که حاج اقا مردای وارد طرفداری از یکی از نامزدهای ریاست جمهوری شد واز تریبون اخلاقی خود ایشان را تبلیغ کرد دیگر نمی توانم با سخنان ایشان ارتباط بر قرار کنم
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
یعنی که چی؟!
هر کس حرف اخلاقی می زنه حق نداره نظر سیاسی داشته لاشه یا حرف سیاسی بزنه؟!!!
پرهام
|
Iran (Islamic Republic of)
والا اگر نظرشونو نگن میگین چرا نگفتن اگر بگن میگین چرا گفتن؟!
درضمن خیلیها از ایشون خواسته بودن که نظرشونو در رابطه با کاندیدای مورد نظر بگن شما حق نداری ایراد بگیری....متاسفم
مریم
|
Iran (Islamic Republic of)
مغالطه ی تکذیب یا تخطئه گوینده: در این مغالطه شخص به جای این که به محتوای سخن بپردازد، به تکذیب و تخطئه گوینده و خاستگاه آن می‌پردازد
:)
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
اینجور افراد وقتی نظر مخالفشون رو میبینن فقط تخریب میکنن و فکر میکنن شاید او با حجت شرعی به این نتیجه رسیده!
محمد طاها
|
Iran (Islamic Republic of)
چطوره که همه حق نظر دارند جز این بنده خدا!!!
خیلی بد ه که اگر کسی تو جامعه با شجاعت نظرش رو اعلام کرد محکوم بشه،همین عکس العمل ها باعث شده که افراد سرشناس منفعل باشن.اتفاقا همین شجاعت و جسارت آقای مرادی من رو جذب کرده
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
خوب ارتباط برقرار نکنید. هیچ ایرادی نداره
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
چه ربطی به انتخابات داره؟؟ تازه بیشتر صحبت های ایشون بر پایه حق وحقیقت است.ارتباط برقرا نکن.اگه ایشون میخواست برای رضایت دیگران کار انجام بده میتوانست مثل خیلی از آقایون سکوت کنه.بیایید با درایت صحبت کنیم
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۲:۵۴ - ۲۴ مرداد ۱۳۹۲
۱۸۱
۲
من کاری به سیاست بازی آقای مرادی ویا صداوسیما ندارم.ولی این برای من مهمه که آقای شهاب خیلی زیبا نوشتن .
لطفا در مورد مطلب ایشون نظر بدید .
ارزو
|
Iran (Islamic Republic of)
واقعا تفکر تحلیلی شون حرف نداره،و این بار هم بسیار عالی نقد کردند.
قصه این فیلم من رو یاد ضرب المثل یه بوم و دو هوا می انداخت
دوست
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۱:۱۹ - ۲۴ مرداد ۱۳۹۲
۱۲۲
۳
سریال کاملا مزخرف و بی هدفی بود
رها
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۴:۰۳ - ۲۴ مرداد ۱۳۹۲
۶۷
۰
در کل متن خیلی خوبی بود اما این جمله خیلی به دلم نشست،پدرانه بود
دخترم! تو ازدواج نمی کنی که قربانی شوی، زخم بخوری و منتظر زخمهای بعدی باشی،
فاطیما
|
United States of America
|
۱۴:۴۶ - ۲۴ مرداد ۱۳۹۲
۳
۲
نظر اقا ی مرادی کاملا"درست و منطقی است.حالا بگید ببینم نظرشون در مورد انتخابات چی بوده من خبر ندارم.
مهم
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۴:۳۴ - ۲۵ مرداد ۱۳۹۲
۴۵
۰
خیلی وقته آرزوی دیدن یه سریال با محتوای خوب و یه فیلم سینمایی آموزنده رو داریم , ولی متاسفانه روز به روز وضعیت بدتر و افتضاح تر میشه, فقط با لباسای پوشیده فساد و ترویج میدن , هیچکس هم صداش در نمیاد!!!!
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۹:۴۲ - ۲۵ مرداد ۱۳۹۲
۴۵
۰
تمام حرفت درست . بگو خوب
نوید
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۲:۲۴ - ۰۳ شهريور ۱۳۹۲
۰
۱۸
مگه فیلم برای دادن پیام اخلاقی ساخته میشه!!!بعد مدتها یه فیلم به لحاظ ساختار خوب ساختن .به همشون مخصوصاً نویسندش تبریک میگم.