در این جلسه مینو اصلانی رئیس بسیج زنان با بیان اینکه کاهش رشد جمعیت باید به یک دغدغه ملی تبدیل شود گفت: متاسفانه عزم ملی برای اجرای سیاستهای افزایش جمعیت در بدنه اجرایی مشاهده نمی کنیم.
وی ادامه داد: هنوز هم تابلوهایی که مباحث جلوگیری از عدم فرزندآوری را تبلیغ می کنند در شهرها مشاهده می کنیم و یا اینکه می بینیم در کالاهای مصرفی مانند دستمال کاغذی هنوز از شعار فرزند کمتر، زندگی بهتر استفاده می شود.
رئیس جامع بسیج زنان کشور با بیان اینکه اگر در عمل به سیاستهای تشویق فرزندآوری توجه نشود تلاشهای ما بی ثمر است گفت: اینگونه برخوردها تمسخر به بخشنامه های ما در بخش قانونگذاری است و باید سیاست گذاریهای ما از بخش کلان به سطح میانی بیاید.
وی با اشاره به گلایه دوباره مقام معظم رهبری از عملکرد مسئولین در حوزه جمعیت گفت: مجلس باید پس از این گلایه سریعاً عکس العمل نشان می داد و نباید بگذارد دوباره این گلایه مطرح شود.
اصلانی با انتقاد از گره زدن مصالح اقتصادی با ادامه نسل گفت: ما باید توسط حوزه های علمیه به بحث توکل و اهمیت رشد انسان توجه کنیم.
ایران در سال 1425 تبدیل به جامعه کهنسال می شود
عبدالرضا عزیزی رئیس کمیسیون اجتماعی مجلس با بیان اینکه رشد جمعیت در کشور ما ملایم است و در سال 1425 رشد ما منفی خواهد شد، گفت: این جلسات در مجلس برای آن است که ما بتوانیم از این شرایط خارج شویم و مردم را تشویق به زاد و ولد و ازدواج کنیم.
وی با اشاره به تغییر نام کمیته تنظیم خانواده به حمایت از خانواده گفت: طرح 50 ماده ای در جهت حمایت از ازدواج جوانان و زاد و ولد تقدیم هیئت رئیسه شد که این طرح به کمیسیون فرهنگی ارجاع و هنوز به نتیجه نرسیده است. همچنین طرح تفصیل ازدواج نیز که شب عید تحویل مجلس شد همچنان مورد غفلت واقع شده است.
رئیس کمیسیون اجتماعی مجلس با انتقاد از تاخیر در پرداخت وامهای ازدواج گفت: جوانان ما بیش از یک سال در نوبت وام ازدواج باقی می مانند این در حالی است که 3 میلیون سه سال پیش با 3 میلیون امروز قابل مقایسه نیست و قدرت خرید جوانان ما به شدت کاهش پیدا کرده است.
وی با اشاره به جلساتی که به عنوان رئیس کمیسیون اجتماعی با رئیس بانک مرکزی داشت گفت: آقای بهمنی ادعا می کرد با تخصیص 7 تا 10 هزار میلیارد می تواند مشکل وام ازدواج جوانان را حل کند اما با رایزنی هایی که با صندوق مهر امام رضا(ع) داشتیم این صندوق اعلام کرد با هزار میلیارد می تواند طی 5 سال ارایه وام ازدواج را به روز برساند و به جای 14 درصد سود، 2 درصد سود بگیرد.
وامهای قرض الحسنه را به کارمندان خود می دادند
عزیزی با بیان اینکه بانکها وام قرض الحسنه را به جای پرداخت به جوانان به کارمندان خود می دادند گفت: بانکها تخلف کردند وگرنه می توانستیم دادن وام ازدواج را به روز برسانیم.
وی تاخیر در ازدواج جوانان را از دلایل مهم کاهش فرزندآوری دانست و گفت: وقتی سن ازدواج افزایش پیدا می کند احتمال باروری سالم نیز به همین نسبت کاهش پیدا می کند.
سونامی پیری در راه است
کبری خزعلی عضو شورای فرهنگی اجتماعی زنان با بیان اینکه به سونامی پیری نزدیک می شویم گفت: بحران جمعیت جدی و تا 20 سال آینده جمعیت ایران به پیری رسیده و از سال 95 کشور در چاله جمعیتی قرار می گیرد.
وی با بیان اینکه مقام معظم رهبری 7 بار در این خصوص به مسئولان تذکر داده و اعلام کردند از روند اجرایی این مسئله راضی نیستند، گفت: پس از این جلسات قانون سال 72 که در خصوص تنظیم خانواده بود مورد بازنگری قرار گرفت و اصلاح شد. همچنین پیش نویس قانون رشد جمعیت تنظیم شد که اگر این قانون جدید نباشد ضرر قانون سال 72 کمتر است زیرا اما و اگرهای قانون جدید بسیار بیشتر است و محدودیت ها در آن کاهش پیدا نکرده.
خزعلی با اشاره به مغایرتهای قانونی "قانون جدید رشد جمعیت" با "قانون تنظیم خانواده" در سال 72 گفت: خواسته ما لغو قانون سال 72 است تا این مغایرتهای قانونی نیز برطرف شود.
وی همچنین از بودجه مصوب در خصوص اجرای قوانین رشد جمعیت گلایه کرد و گفت: قرار بود 1500 میلیارد تومان به این امر اختصاص یابد که 1400 میلیارد برای اجرای آن به وزارت بهداشت داده شد در حالی که می دانیم سیاستهای وزارت بهداشت در این خصوص بیشتر تاکید بر کنترل و تنظیم خانواده دارد.
وی تاکید کرد: باید تمامی قوانین کنترلی در خصوص افزایش جمعیت برداشته شود.
در ادامه جلسه عزیزی با بیان اینکه تا 40 سال آینده یک چهارم جمعیت ما سالمند خواهد شد، گفت: باید فکری به حال سالمندان آینده کشور بکنیم.
پیش نویس سیاستهای جمعیتی ما را به کوره راهها می برد
در ادامه این جلسه فریبا حاج علی نماینده مرکز امور زنان و خانواده با بیان اینکه قانون رشد جمعیت ما را به کوره راهها خواهد برد و خروجی نخواهد داشت گفت: این قانون می خواهد با یک تیر چند هدف را بزند هم کاهش سن ازدواج و هم کاهش طلاق، اشتغال و ... را در دستور کار خود قرار داده در حالی که با این نوع نگاه ما فقط به کلی گویی می افتیم.
تاکید بر باروری کیفی
حاج علی با انتقاد از قانون جدید رشد جمعیت که به دلیل رشد کیفی جمعیت تنها افزایش نخبگان را در دستور کار قرار داده، گفت: در این قانون توجه به افزایش جمعیت دهکهای بالا مورد تاکید قرار گرفته و توجیه قانون گذاران این است که ما نمی خواهیم جمعیت فقرا را زیاد کنیم.
عزیزی رئیس کمیسیون اجتماعی مجلس نیز با انتقاد از این نگاه به مسئله فرزندآوری گفت: بیشتر مسئولان ما روستازاده اند و این نوع نگاه محکوم است.
فرشته حشمتیان نماینده وزارت آموزش و پرورش در کمیسیون اجتماعی نیز نقش آموزش و پرورش را در تحقق سیاستهای جمعیتی کلیدی دانست و گفت: ما سه گروه مخاطب موثر داریم. دانش آموزان، معلمان و خانواده ها که به اقدامات محتوایی در حوزه آموزش، پژوهش و پرورش می توانیم به طور عملیاتی این قوانین را نهادینه کنیم.
یکی دیگر از اعضای شورای انقلاب فرهنگی در این جلسه با اشاره به تعداد زنانی که در سن باروری قرار دارند گفت: سه میلیون از زنان ما در سن باروری قرار دارند که بر اساس آمارها تنها 800 تا 900 هزار نفر از این زنان دارای فرزند شده اند.
محمدی معاونت بین الملل شورای عالی انقلاب فرهنگی ادامه داد: هرچه می گذرد از تعداد زنانی که قابلیت باروری دارند کمتر می شود و این نشان می دهد ما در وضعیت اضطرار قرار داریم.
در ادامه این جلسه اسحاقی یکی دیگر از اعضای شورای انقلاب فرهنگی از عملکرد کمیسیون اجتماعی انتقاد کرد گفت: باید مصوبه شورای انقلاب فرهنگی در مجلس به قانون تبدیل می شد اما ما دو سال در رفت و آمد به مجلس هستیم و اتفاقی نیز در این زمینه نیافتاده است اگر ما از همین امروز اقدام عملی کنیم تا پایان سال 82 می توانیم قانونی در این رابطه داشته باشیم تا مشکلات 40-50 سال آینده مان را برطرف کنیم.
اسحاقی ادامه داد: متاسفانه کاهش جمعیت دغدغه اصلی مجلس نیست و مشخص نیست در اولویت چندم مجلس قرار دارد.
عزیزی رئیس کمیسیون اجتماعی نیز با رد سخنان اسحاقی گفت: متاسفانه شما به جای رایزنی با اعضای کمیسیون اجتماعی به سایر کمیسیون ها مذاکره کرده اید و راه را اشتباه رفتید.
در ادامه این جلسه مریم ارشدی دبیر کمیته زنان مجمع تشخیص مصلحت نظام نیز با بیان اینکه باید چالشها و مشکلات خانواده های کم جمعیت بیان شود، گفت: یکی از دلایل ازدیاد طلاق تربیت بچه های کم مسئولیتی است که در این نوع خانواده ها تربیت می شوند.
وی با تاکید بر لزوم فرهنگ سازی در این زمینه گفت: موضوع جمعیت در جامعه ما بسیار مهم است و باید از همه ابزارها برای ایجاد این دغدغه در کل جامعه استفاده کنیم.
به گفته ارشدی، هدایت هیئتهای مذهبی خانمها و یا سایر تشکلهای زنان می تواند در این زمینه کارساز باشد.
در پایان رئیس کمیسیون اجتماعی مجلس از افزایش کمیته های تخصصی این کمیسیون از جمله تعطیلات، کمیته جمعیت، NGO ها و کمیته جوانان خبر داد.