جمعه ۰۷ دی ۱۴۰۳ - ساعت :
۲۴ تير ۱۳۹۲ - ۱۵:۵۰
آیت‌الله العظمی مکارم‌شیرازی:

پاسخ به فتوای نوشیدن آب توسط روزه‌دار

یکی از مراجع عظام تقلید گفت: رانت‌خواری ممنوع و حرام است و بیت‌المال جامعه اسلامی باید روی حساب خرج شود.
کد خبر : ۱۲۳۱۸۲

صراط آیت‌الله ناصر مکارم‌شیرازی ظهر امروز در جمع زائران و نمازگزاران حرم مطهر حضرت معصومه (س) در ادامه تفسیر آیات 28 و 29 سوره احزاب گفت: امروز در مطبوعات و رسانه‌ها گفته می‌شود که رانت خواری کار بدی بوده و نباید رانت خواری در جامعه اسلامی وجود داشته باشد.

وی رانت‌خواری را ارائه امتیازات ویژه برای افراد مورد نظر توصیف کرد و گفت: مثلا بیایند ارز با نرخ پایین را در اختیار فردی قرار داده و بعدا آن فرد جنس وارد کرده و آن را به قیمت ارز آزاد عرضه کند.

این مرجع تقلید با بیان اینکه در بیان این سخنان به شخص خاصی نظر نداشته و کلیات را می‌گویم گفت: وقتی که دولت قصد دارد جنسی را بخرد باید مناقصه برگزار شود ولی ممکن است در این زمینه امتیاز ویژه را به آشنای خود یا هم جناحی خود اختصاص دهند.

وی با تاکید بر اینکه رانت خواری ممنوع و حرام است و بیت المال جامعه اسلامی باید روی حساب خرج شود گفت: ممکن است در مسافرت‌های خارجی اقوام را با خود همراه کرده تا آنها نیز از بیت المال سفری کرده و تفریحی داشته باشند؛ این امتیازات ویژه و رانت خواری ممنوع و حرام است.

آیت الله مکارم شیرازی با اشاره به آیات 28 و 29 سوره احزاب گفت: پیامبر اکرم به همسران خود گفت شما را طلاق می‌دهم ولی از بیت المال چیزی اضافه به آنها نداد.

وی تصریح کرد: اینکه اقوام، بستگان و کسانی که در انتخابات فعالیتی داشتند امتیازات ویژه داشته باشند معنا ندارد و در کشور اسلامی امتیازات ویژه ممنوع است.

استاد حوزه علمیه قم گفت: هزار و 400 سال قبل این پیام از قرآن برای ما صادر شده است و امروز مشاهده می‌کنیم که این پیام چقدر محل نیاز است.

وی با تاکید بر اینکه امیر المومنین در خطبه 224 نهج البلاغه شیوه مبارزه با رانت خواری و امتیازات ویژه را نشان داده است تاکید کرد: نه کسی قبل از علی(ع) و نه کسی بعد از ایشان توانسته اینقدر شفاف مبارزه با رانت خواری را نشان دهد.

آیت الله مکارم شیرازی بیان کرد: امیر مومنان علی(ع) هنگامی برادرش عقیل نزد ایشان آمده و امتیاز ویژه کوچکی به حسب ظاهر طلب کرده بود در برابر برادر زیاده خواهی برادر خود از بیت المال آهن گداخته نشان داد؛ دولت، وزیر و مدیرکل ما باید اینگونه باشد و چیزی اضافه‌تر را به کسی ندهند.

وی گفت: عالم اسلام باید افتخار کند که چنین پیشوایی دارد و این پیشوا با مسئله رانت خواری که در دنیای امروز معمول شده است مبارزه می‌کند.

این مرجع تقلید بیان کرد: در کشورهای غربی مسئله رانت خواری معمول است و ثروتمندان از کاندیدای ریاست جمهوری حمایت کرده و پس از اینکه انتخاب شد از وی امتیازات ویژه می‌گیرد.

وی تاکید کرد: امیدواریم مسئولان کشورهای اسلامی این سیره قرآن و سیره امیرمومنان در مسائل مربوط به بیت المال را فراموش نکنند و با یک چشم به همه مسلمانان نگاه کرده و امتیاز ویژه‌ای برای دوستان، برادران و اطرافیان خود قائل نشوند.

آیت الله مکارم شیرازی در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به برخی سخنان مطرح شده مبنی بر نوشیدن آب توسط فرد روزه‌دار در شرایط اضطرار گفت: در دهان برخی انداخته‌اند اگر روزه‌دار زیاد تشنه شد می توان آب خورده و روزه گرفت.

وی با تاکید بر اینکه نباید با دین مردم بازی شود تصریح کرد: می‌گویند روایتی در این زمینه وجود دارد؛ این روایت از نظر سند و دلالت زیرسئوال است و خلاف نظر اجمع علمای اسلام و ضرورت دین است.

استاد حوزه علمیه قم بیان کرد: اگر کسی مریض بود و توانایی نداشت اسلام اجازه می‌دهد روزه خود را افطار کرده و قضای آن را به جا آورد.

وی گفت: نمی‌توان هم روزه دار بود و هم آب نوشید تمام مسلمانان این کار را نادرست می‌دانند؛ امیدوارم برخی افراد مراقب حرف‌های خود باشند و نتیجه کار را بیان کنند و دعا می‌کنیم خداوند متعال همه را به راه راست هدایت بفرماید.

منبع: فارس