جمعه ۰۷ دی ۱۴۰۳ - ساعت :
۱۳ تير ۱۳۹۲ - ۰۱:۴۵

راه حل ثبات بازار خودرو و ارز

سخنگوی کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی با تشریح علل کاهش قیمت ارز و خودرو به تشریح علل آن و همچنین راهکارهای ثبات قیمت‌ها در بازار پرداخت.
کد خبر : ۱۲۰۷۶۸

صراط: مدتی است شاهد خبر کاهش قیمت خودرو در کشور از طریق جراید و رسانه‌های متعدد و همچنین کاهش قیمت ارز به موازات آن بودیم.

این امر برای اقشاری مانند خودروسازان شرایط مطلوبی را فراهم می‌‌کند و برای گروهی چندان سودآور نیست.

همچنین باید ارزیابی شود که آیا این کاهش قیمت‌ها ثابت است یا با توجه به شرایط اقتصادی و سیاسی کشور تغییر می‌کند.

با توجه به اهمیت این موضوع و تأثیر قابل توجه آن بر اقتصاد کشور و اطلاع از جزئیات کمی و کیفی آن گفت‌وگویی با روح‌الله عباسپور، سخنگوی کمیسیون صنعت و معدن مجلس شورای اسلامی ترتیب دادیم.

با توجه به کاهش چشمگیر قیمت ارز در کشور وضعیت صنعت را چگونه ارزیابی می‌کنید؟

افزایش قیمت ارز و به تبع آن عدم ثبات ارز یکی از عوامل مهم و اساسی رکود در تولید و افزایش قیمت خودرو و دیگر مشکلات پیش رو در صنعت کشور است.

تولید‌کنندگان کالا‌های صنعتی بخشی از ابزار و مواد اولیه‌ خود را از طریق واردات تأمین می‌کنند.

با توجه به وضعیت ارز کشور تولید‌کنندگانی که قصد باز کردن حساب بانکی در خارج از کشور را داشته‌ باشند و یا از سوی دیگر تولید‌کنندگانی که برای تولیدات خود تکنولوژی و ماشین‌آلاتی را بخواهند با ارز و دلار وارد کشور کنند به دلیل افزایش نرخ ارز دلار و پرداخت هزینه‌ بالا‌ی برخی از این امور دچار مشکل می‌شوند.

با کاهش قیمت ارز شرایط مساعدی برای تولیدکنندگانی که قصد واردات کالا و مواد اولیه آن را دارند و یا بازپرداخت تسهیلات بانکی فراهم می‌شود.

کاهش ارز به جز حوزه صادرات، فقط برای آنهایی مفید است که در این زمینه با ریال و ارز صادرات می‌کنند ولی برای وارد‌کنندگان کالا مشکلات زیادی وجود دارد.

در مجموع اگر در کشور کاهش قیمت ارز را داشته باشیم و ارز به قیمت واقعی خود برگردد این امر تأثیر مثبتی بر صنعت کشور دارد.

باید به این نکته نیز توجه داشت که تولید‌کنندگان و صنعتگران مهم‌ترین عضو از جامعه صنعت کشور هستند.

با توجه به کاهش قابل توجه قیمت خودرو در کشور که در جراید آمده، تأثیر این کاهش قیمت خودرو در کشور را چگونه ارزیابی می‌‌کنید؟

نمی‌توان گفت تنها مؤلفه افزایش قیمت خودرو، نوسان قیمت ارز بوده، ولی زمانی که ارز کاهش قیمت پیدا می‌کند خود می‌تواند تأثیر مثبتی بر صنعت کشور داشته باشد.

بخش عمده‌ای از قطعات خودرو در داخل کشور تولید می‌شود، اما برخی قطعات مانند کیسه هوا از خارج از کشور تهیه و وارد می‌شود که برای کشور ارز بری به همراه دارد.

عدم تأمین این قطعات توسط خودروساز به دلیل نوسان قیمت ارز سبب نقص در روند ساخت خودرو و همچنین عدم فروش آن در بازار می‌شود.

ولی با کاهش قیمت ارز خودرو‌ساز‌ها می‌توانند قطعات مورد نیاز خود را با شرایط بهتر وارد کنند و نتیجه آن افزایش تولید است.

با افزایش عرضه خودرو به بازار توسط خودرو‌ساز‌ها شاهد کاهش قیمت خودرو در کشور خواهیم بود و باید توجه داشت که خودرو‌سازی بخش مهمی در صنعت کشور است.

  آیا انتخابات ریاست‌ جمهوری اخیر و شرایط سیاسی موجود در کشور تأثیری در کاهش قیمت خودرو دارد؟

بله، می‌توان انتخابات ریاست جمهوری اخیر را در کاهش قیمت خودرو و همچنین نوسان قیمت ارز مؤثر دانست.

حتی می‌توان گفتمان رئیس جمهور منتخب را درباره صنعت در این زمینه تأثیرگذار دانست.

  این نوسان قیمت تا‌ چه زمانی ادامه دارد؟ چه زمانی شاهد ثبات قیمت خودرو و ارز در کشور خواهیم بود؟

ثبات وضع موجود قابل پیش‌بینی نیست، آینده صنعت کشور و همچنین وضعیت نرخ ارز به تشکیل دولت آینده و تعاملات بین‌المللی آن دولت و همچنین مذاکرات 1+5 در آینده و نیز بحث تحریم و شکست آن توسط دول آمریکا و اروپا بستگی دارد.

کاهش و یا افزایش قیمت حبابی طلا و ارز هم ناشی از بار روانی در جامعه است.

برای اینکه بدانیم این قیمت‌ها ثابت می‌ماند یا نه باید ببینیم رویکرد‌ها و گفتمان و تدابیر دولت در عمل چگونه پیش می‌رود و چه ثمراتی دارد.

نمی‌توان تنها عامل مؤثر در بحث خودرو را افزایش قیمت ارز دانست، بلکه تحریم و افزایش قیمت انرژی هم در این امر تأثیر‌گذار است.

مواد اولیه‌ای که بعضی واحد‌های دولتی مثل فولاد مبارکه در حوزه‌های مس کشور از جمله تولید پلیمر، ورقه‌های فولادی، ورقه‌های آلومینیومی مواد را با قیمت بالا به قطعه‌ساز می‌دهند و قطعه‌ساز هم با احتساب سود خود از تأمین مواد اولیه سبب افزایش قیمت می‌شود.

برای رفع مشکل خودروسازان و خرید مواد اولیه معدنی با هزینه‌ی بالا  توسط آن‌ها که به واسطه بعضی واحد‌های تولیدی مواد معدنی به فروش می‌رسد نیازمند همکاری مدیران با خودروسازان هستیم.

  مجلس چگونه از صنایع معدنی حمایت می‌کند؟

کشور در زمینه معادن شرایط مطلوبی دارد و بحرانی در این زمینه وجود ندارد، مجلس نیز بودجه خوبی به بخش معدن در زمینه پرداخت تسهیلات، حمایت از صنایع معدنی، اختصاص داد.

اقداماتی لازم است برای تحقق این امر در قانون حمایت از تولید که در اصل 44 قانون اساسی و کمیسیون صنایع و معادن و کشاورزی مجلس شورای اسلامی به تصویب رسیده و کلیات آن در صحن علنی مجلس شورای اسلامی رأی آورده است.

متأسفانه معادن و منابع معدنی کشور به صورت خام‌فروشی به خارج از کشور صادر می‌شود و تصمیم ما در کمیسیون صنایع و معادن بر تبدیل منابع معدنی به فراورده است تا فراورده‌ها برای سودآوری و بهره‌وری بیشتر به دیگر کشورها صادر شود.

منبع: فارس