جمعه ۰۷ دی ۱۴۰۳ - ساعت :
۲۷ خرداد ۱۳۹۲ - ۱۲:۲۴
وال استریت ژورنال

غرب خواهان مذاکره باایران تاماه آگوست

یک روزنامه آمریکایی با اشاره به پیروزی حسن روحانی در انتخابات ریاست جمهوری ایران و شگفتی آمریکا و متحدانش از این اتفاق، از تلاش آنها برای از سرگیری مذاکرات هسته ای با تهران تا ماه آگوست خبر داد.
کد خبر : ۱۱۷۳۳۵
صراط:، دیپلمات های آمریکایی و اروپایی می گویند  دولت اوباما و متحدان اروپائی آن که از انتخاب حسن روحانی به عنوان رئیس جمهور ایران شگفت زده هستند در تلاش هستند تا قبل از ماه آگوست مذاکرات هسته ای با ایران را از سر بگیرند تا بدین ترتیب مواضع دولت جدید ایران را مورد سنجش قرار دهند.

به نوشته این روزنامه، روحانی 64 ساله و میانه رو که در رقابت های انتخاباتی خود وعده پایان انزوای بین المللی ایران و بهبود شرایط اقتصادی را داده بود توانست در انتخابات ریاست جمهوری ایران به پیروزی رسیده و جانشین محمود احمدی نژاد شود.

 به ادعای این روزنامه، از ماه آوریل دیپلماسی میان ایران و قدرت های غربی بواسطه فعالیت هسته ای ایران دچار انجماد شده و با وجود پیروزی روحانی در انتخابات ریاست جمهوری  مقامات آمریکایی و اروپایی روز یکشنبه اعلام کردند که معتقدند سیاست های اصلی هسته ای ایران همچنان در اختیار رهبر این کشور خواهد بود.

دیپلمات ها اعلام می کنند که آمریکا و اروپا می خواهند هر چه سریعتر این نکته را بسنجد که آیا پیروزی غیرمنتظره روحانی در انتخابات ریاست جمهوری تغییری در سیاست های هسته ای ایران ایجاد خواهد کرد یا خیر.

وال استریت در ادامه مطلب خود به حمایت ایران و روسیه از حکومت قانونی سوریه و حمایت های غرب از شورشیان این کشور اشاره کرده است.

به گفته مقامات غربی و آمریکایی، پیروزی روحانی این فرصت را برای ایران فراهم آورده تا پنجره های دیپلماسی ایران را بگشاید اما با این حال در مورد اینکه واقعا چنین اتفاقی بیافتد تردید دارند.

"دنیس مک دوناف" رئیس کارکنان کاخ سفید در همین رابطه به سی بی اس گفت : فکر می کنم پرسشی که هم اکنون برای ما مطرح است این مورد است که آیا آقای روحانی همانند آنچه که در رقابت های انتخاباتی گفته قصد بهبود روابط ایران با سایر کشورهای جهان را دارد، اکنون فرصت برای انجام این کار وجود دارد. اگر او بر اساس قوانین و قطعنامه های شورای امنیت سازمان ملل دست به شفاف سازی در مورد برنامه هسته ای ایران بزند آنگاه در میان ما دوستانی خواهد یافت و فرصت و شانس بهبود روابط با غرب را خواهد یافت.

به گفته یک مقام امریکایی دیگر، دولت اوباما واقعا از پیروزی روحانی در ایران حیرت زده شده است.

در ادامه گزارش وال استریت آمده است : با توجه به آنکه روحانی در مقایسه با احمدی نژاد چهره میانه رو تری است می تواند در میان جامعه جهانی در مورد اینکه آیا ادامه تحریم های اقتصادی ایران لازم است تردید ایجاد کند و این تردید  حتی اگر برنامه هسته ای خود را متوقف هم نکند ممکن است در جامعه جهانی بوجود بیاید.

"علی رضا نادر" از کارشناسان موسسه رند در واشنگتن می گوید : انتخاب روحانی ممکن است به این معنا باشد که ایران ادامه بحران را درک کرده و می خواهد به روحانی این اجازه را بدهد که مسیر را برای از میان رفتن این بحران هموار کند.

علاوه بر این موارد کارشناسان معتقدند که پیروزی روحانی اسرائیل را دچار چالش خواهد کرد زیرا با رقم خودرن این نتیجه در ایران تل آویو دیگر نمی تواند از جامعه جهانی بخواهد فشارها بر ایران را افزایش بدهند. در همین راستا "بنیامین نتانایهو" نخست وزیر رژیم صهیونیستی به وزیران کابینه خود اعلام کرده که جامعه بین الملل نباید بواسطه آنچه در ایران رقم خورده فریب بخورد.

وال استریت ژورنال در ادامه به چگونگی امضای بیانیه تهران در سال 2003 میلادی و نقش روحانی در این مورد اشاره کرده و با توجه به سخنان "علی اکبر موسوی خوئینی ها" از نمایندگان سابق مجلس شورای اسلامی که هم اکنون در خارج از ایران زندگی می کند، روحانی را فردی می داند که دارای روابط خوب با اصول گرایان و اصلاح طلبان ایران است.

اما به گفته دیپلمات های آمریکایی و اروپایی که در مورد پروندهسته ای ایران کار کرده اند، سابقه روحانی در پرونده هسته ای ایران هم دارای بعد مثبت و هم منفی برای غرب است. وی از سال 2003 تا 2005 مذاکره کننده ارشد تهران در پرنده هسته ای بوده و همچنین دبیری شورای عالی امنیت ملی را عهده دارد بوده و بعد از آن به عنوان نماینده رهبری ایران در این شورا که عالی ترین دستگاه سیاست گذاری در حوزه سیاست خارجی این کشور محسوب می شود حضور داشته است.

وال استریت در پایان مطلب خود به روند مذاکرات روحانی با مقامات غربی در سال 2004 میلادی و توافقات حاصل شده میان آنها اشاره کرده و می نویسد : روحانی در سخنرانی اخیر خود که روز یکشنبه و بعد از پیروزی در انتخابات ایراد کرد احتمال تغییر سیاست های ایران با  جامعه جهانی را افزایش داد اما بر این نکته نیز تاکید کرد که غرب نیز باید لحن خود را تغییر بدهد.

روحانی در این سخنان گفت: فرصت جدیدی در فضای بین الملل برای آنهایی که به نقش مردم و آزادی بیان احترام می گذارند پیش آمده تا با لحنی قابل احترام و مورد قبول با ایران سخن بگویند آگر آنها چنین کاری بکنند پاسخ مثبتی از جانب ما دریافت خواهند کرد.

منبع: مهر