پنجشنبه ۰۶ دی ۱۴۰۳ - ساعت :
۲۴ خرداد ۱۳۹۲ - ۱۱:۳۰

اولتیماتوم جدیدگازی ایران به پاکستان

همزمان با پیشرفت کند و توقف ساخت خط لوله گاز وارداتی ایران در خاک پاکستان، وزارت نفت با ارسال نامه‌ای به وزارت انرژی پاکستان ضمن ابراز نگرانی خواستار شتاب در ساخت این لوله گاز شد و اعلام کرد: چنانچه تا فروردین سال آینده پاکستان خط لوله گاز خود را تکمیل نکند، مشمول جرایم گازی ایران خواهد شد.
کد خبر : ۱۱۶۶۸۹
صراط:چهار سال از امضای قرارداد اولیه قرارداد صادرات گاز ایران به پاکستان با حضور روسای جمهوری می گذرد و وزارت نفت ایران به دلیل تاخیر و پیشرفت لاک پشتی ساخت این خط لوله گاز در خاک پاکستان با ارسال نامه‌ای نگرانی خود را از این تاخیرهای گازی اعهلام می کند.

بر این اساس برخی از رسانه های پاکستانی از ارسال نامه ای توسط احمد خالدی معاون امور بین‌الملل و بازرگانی وزارت نفت ایران به معاونت بین‌الملل وزارت انرژی پاکستان خبر داده و تاکید می کنند: در این مکاتبه طرف ایرانی خواستار آغاز فوری ساخت خط لوله وارداتی گاز از ایران در خاک پاکستان می کند.

با این وجود، رسانه های پاکستانی مهمترین دلیل در تاخیر در ساخت خط لوله گاز وارداتی از ایران را جابه جایی قدرت در کابینه دولت پاکستان اعلام می کنند و این در حالی است که اگر مطابق با قرارداد تا فروردین ماه سال 1393 پاکستان آماده تحویل گاز از ایران نباشد باید جرایمی را به ایران پرداخت کند.

آخرین وضعیت ساخت لوله گاز در خاک ایران

رضا گلپایگانی مجری طرح خط لوله هفتم سراسری گاز درباره آخرین وضعیت ساخت خط لوله گاز ایران – پاکستان در خاک دو کشور، گفت: در خاک ایران به منظور انتقال گاز از پارس جنوبی به پاکستان خط لوله هفتم سراسری در دو فاز طراحی، ساخت، نصب و راه اندازی خواهد شد.

این مقام مسئول با یادآوری اینکه تاکنون فاز اول این خط لوله گاز به طول 907 کیلومتر از عسلویه تا ایرانشهر راه اندازی شده است، تصریح کرد: همچنین عملیات اجرایی فاز دوم این خط لوله گاز به طول 320 کیلومتر از ایرانشهر تا مرز پاکستان آغاز شده است.

وی در خصوص تامین منابع مالی ساخت این خط لوله انتقال گاز، توضیح داد: قرارداد ساخت فاز اول و دوم خط لوله هفتم سراسری با قرارگاه سازندگی خاتم الانبیا در قالب EPCF امضا شده است که اخیرا تفاهم نامه سه جانبه تامین منابع مایل بین پیمانکار، بانک عامل و شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران امضا شده است.

گلپایگانی درباره آخرین وضعیت ساخت فاز دوم خط لوله صلح، بیان کرد: تاکنون 20 کیلومتر از مجموع 320 کیلومتر لوله گذاری و نصب لوله گاز به پایان رسیده است.

مجری طرح خط لوله هفتم سراسری گاز در شرکت مهندسی و توسعه گاز با اشاره به ایجاد 100 کیلومتر جاده دسترسی در مسیر خط لوله گاز، اظهار داشت: با توجه به تامین کالا و لوله مشکلی در ساخت این خط لوله گاز در موعد مقرر وجود ندارد.

وضعیت ساخت خط لوله گاز در پاکستان

این مقام مسئول همچنین در خصوص آخرین وضعیت ساخت خط لوله گاز در خاک پاکستان، توضیح داد: تاکنون قرارداد کارشناسی بین شرکت ملی گاز پاکستان (ISGS) و شرکت ایرانی تدبیر انرژی گستر ایرانیان امضا شده است اما باید این قرارداد بین مدیران عامل دو شرکت هم امضا شود که تاکنون امضا نشده است.

گلپایگانی، کل متراژ خط لوله گاز در خاک پاکستان را حدود 780 کیلومتر عنوان کرد و افزود: این لوله گاز در ایالت نواب شاه این کشور احداث خواهد شد.

به گفته مجری طرح خط لوله هفتم سراسری گاز، در صورتی که دو کشور در موعد مقرر تعیین شده نتوانند امکان صادرات و یا واردات گاز را فراهم کنند قطعا مشمول جریمه خواهند شد.

آیا ایران پاکستان را جریمه می‌کند؟

به گزارش مهر، اسفند ماه سال گذشته با حضور محمود احمدی نژاد و آصف زرداری روسای جمهور ایران و پاکستان رسما ساخت عملیات اجرایی خط لوله مشترک گاز دو کشور به صورن نمادین آغاز شده اما با گذشت سه ماه از این مراسم تاکنون ساخت این خط لوله گاز در خاک پاکستان پیشرفت قابل توجه ای نداشته است.

این در حالی است که به گفته مسئولان وزارت نفت ایران، زمستان سال گذشته دو کشور در سه مورد شامل زمان عقد قرارداد پیمانکاران ایرانی برای ساخت و احداث خط لوله گاز در خاک پاکستان، نحوه مشارکت و سرمایه گذاری ایران و زمان آغاز عملیات اجرایی ساخت خط لوله گاز در خاک پاکستان توافق نهایی کرده اند.

از سوی دیگر ایران به منظور پیشرفت و شتاب در ساخت خط لوله گاز در خاک پاکستان موافق کرده تا 500 میلیون دلار سرمایه گذاری کند تا در مجموع مطابق با قرارداد امکان صادرات روزانه تا سقف 21.5 میلیون مترمکعب گاز طبیعی به پاکستان فراهم شود.

در همین حال عاصم حسین مشاور نخست وزیر پاکستان اواسط اسفند ماه سال گذشته با بیان اینکه درصورت تاخیر در راه‌اندازی خط لوله انتقال گاز ایران-پاکستان،‌ اسلام‌آباد ملزم به پرداخت جریمه نخواهد بود، تاکید کرد: همان طور که پیش‌تر در توافق‌نامه خرید و فروش گاز قید شده‌ درصورت تاخیر در اتمام اجرای آن،‌ پاکستان ملزم به پرداخت جریمه نخواهد بود.

رستم قاسمی وزیر نفت ایران هم درباره اظهارنظر عاصم حسین مشاور نخست وزیر پاکستان با رد هرگونه تغییر در مفاد قرارداد فروش گاز طبیعی به پاکستان، تاکید کرد: در حال حاضر تمامی مباحث قراردادی با پاکستان درباره صادرات گاز به پایان رسیده است.

به گزارش مهر، پس از امضای قرارداد اصلی گاز ایران و پاکستان بین روسای جمهور دو کشور در خرداد ماه سال89، دو سند موافقت نامه عملیاتی و موافقت نامه رئوس ترانزیت گاز از خاک پاکستان تهیه و در ترکیه امضا شد.

همچنین ضمانت نامه این قرارداد در دولت پاکستان و در وزارت انرژی این کشور توسط نماینده ویژه دولت پاکستان امضا و سپس بخش حساس این قرارداد گازی به دنبال نظر مشاوران حقوقی توسط نماینده دولت پاکستان دست نویس شد. در نهایت نافذ شدن این قرارداد هفت میلیارد دلاری فروش گاز طبیعی در هیئت مدیره شرکت ملی نفت ایران هم به تصویب رسیده است.
منبع: مهر