پنجشنبه ۰۶ دی ۱۴۰۳ - ساعت :
۱۹ ارديبهشت ۱۳۹۲ - ۱۲:۴۲

نویسنده کتابی که رهبری ازنمایشگاه خرید

نویسنده کتاب «ضد» گفت: بعد از خرید کتابم توسط مقام معظم رهبری، مسئولیتم چند برابر شده است.
کد خبر : ۱۱۱۱۹۷

صراط:فاضل نظری نویسنده کتاب «ضد» در گفت‌و‌گویی درباره خریداری کتابش توسط مقام‌معظم‌رهبری اظهار کرد: مسئولیت من پس از شنیدن خبر خرید کتابم توسط حضرت آقا چند برابر شده است، چون زمانی که انسان بداند بزرگی چون ایشان وقت ارزشمندشان را به نوشته‌هایش اختصاص می‌دهند با مسئولیت بیشتری به سراغ شعر می‌رود و تلاش می‌کند که شعر را در ساحت مطلوب و متعالی‌تری بسراید.

فاضل نظری ادامه داد: شعرهای این کتاب مجموعه اشعار من از سال 88 به بعد است. کتاب پیشینم « آنها» نام داشت که در نمایشگاه سال 88 عرضه شد و اشعار کتاب «ضد» اشعار من پس از «آنها» است.

 

* «ضد» حاوی شعرهای سال 88 به بعد است

نظری در پاسخ به این پرسش که آیا فروش «ضد» را پیش‌بینی می‌کرده است، اظهار کرد: کتاب«آنها» در نمایشگاه سال 88 به چاپ سوم هم رسید و این باعث شد که من امیدوار باشم ضد هم با اقبال روبه‌رو شود. نظری در خصوص رمز محبوبیت اشعارش در میان مردم گفت: این محبوبیت در اثر لطف خداست و دلیل دیگری نمی‌تواند داشته باشد.

 

* غزل پیراهن فاخر کلمات است

نظری در ادامه در این خصوص که غزل‌هایش در قالب غزل کلاسیک است یا غزل مدرن تصریح کرد: به نظر من تعریف غزل مدرن هم تعریف تازه‌ای نیست و نمونه‌های قوی‌تر و ضعیف‌تر از آن در دوره‌های پیشین هم وجود داشته است. به باور من غزل، پیراهن فاخری برای کلمات است و با این تفسیر هر کلمه و معنایی، امکان ورود به این ساحت را ندارد.

 

* شعر در سبد کتابخوانی مردم پررنگ‌تر شده

وی با اشاره به تأثیر نمایشگاه کتاب در دیده شدن تلاش نویسندگان اظهار کرد: نمایشگاه فرصتی استثنایی است برای جمع شدن اصحاب فرهنگ و مواجهه بی‌واسطه پدیدآورندگان آثار ادبی با مردم به عنوان کسانی که اصلی‌ترین دلیل نوشتن هستند، چون قطعاً یک اثر مکتوب زمانی به کمال می‌رسد که بتواند با سلیقه‌های مختلف اجتماع ارتباط برقرار کند.

نظری در خصوص جایگاه شعر در سبد کتابخوانی مردم ادامه داد: وضعیت شعر امروز نسبت به گذشته تغییر کرده است. شاعران شعر را بیشتر از سرچشمه‌های اصلی‌اش بر می‌دارند و شعر در سبد کتابخوانی مردم پررنگ‌تر شده است. نویسنده کتاب «آنها» با اشاره به اینکه مشکل کم‌اقبالی مردم به شعر، مردم نیستند گفت: مشکل این کم اقبالی خود آثار ادبی هستند.

متولیان فرهنگی برای ایجاد اقبال مردم به آثار ادبی باید به فکر ایجاد زمینه برای آفرینش آثار مبتنی بر اصول دقیق و قابل دفاع در عرصه ادبیات باشند.

 

* شعر باید با همه اقشار جامعه ارتباط برقرار کند

وی در خصوص اشعاری که مورد اقبال قرار می‌گیرند، اظهار داشت: شعر مثل یک دریا است که عده‌ای در سطح آن باقی می‌مانند و عده‌ای به اعماق آن فرو می‌روند، هر چه این دریا را عمیق‌تر ببینیم، بهتر است. وی ادامه داد: آثاری که سطح نداشته باشند و نتوانند در عامه مردم نفوذ کنند با شعارهای روشنفکری هم قابل تحمل نیستند اما باید از سطح به عمق رفت و با این معنا توجه مخاطبان به شعر توسعه پیدا کرده است. من این روزها کتاب‌های شاعرانی را می‌بینم که به چاپ‌های چندم می‌رسند.

 

پیش از اینها شاعران مجبور بودند برای چاپ آثارشان خود هزینه چاپ را بپردازند اما این روزها ناشرانی تخصصی در عرصه شعر به وجود آمده‌اند و تعدادشان روز به روز افزایش پیدا می‌کند و اینها همه نشان از این دارد که عرصه رقابت در میان آثار شاعران هم به وجود آمده است.

 

* شعر امروز از دهه‌های پیشین پیشرفته‌تر شده است

شاعر کتاب «ضد» در پاسخ به این پرسش که چرا شاعران دهه‌های اخیر به شهرت شاعران دهه‌های 20، 30 و 40 شمسی نیستند، گفت: علاوه بر افزایش کمی تعداد شاعران، کیفیت آثار ادبی هم افزایش پیدا کرده است. یکی از دلایلی که ما چهره‌های شاخص را کمتر می‌بینیم، همین شدت رقابت است.

وی تأکید کرد: این روزها ما با تعداد انگشت‌شمار شاعران روبه‌رو نیستیم و تعداد شاعران زیاد شده است و مخاطبان در میان این تعداد شاعر تقسیم می‌شوند اما همین الان هم نام‌های آشنایی در عرصه شعر وجود دارند که هر کدامشان توانسته‌اند ارتباط موفقی را با جامعه برقرار کنند و طبیعتاً زمان ارزیابی موفقیت مطلق این جماعت هم امروز نیست، چون ما هنوز در دامنه کوهی هستیم که قله‌اش هنوز مشخص نیست.

نظری افزود: قله‌های شعر گذشته انگشت شمار بودند. باید بپذیریم که جامعه ما با یک حجم تازه‌ای از مخاطبان و پدیدآورندگان روبه‌رو شده است، یعنی تعداد و کیفیت آثار امروز به هیچ عنوان قابل قیاس با گذشته نیست. به گفته وی، باید دید آثار دهه‌های 40 و 50 به نسبت آثار امروز چقدر مورد اقبال روبه‌رو شده و نتیجه این پرسش این است که این روزها وضعیت شعر به نسبت گذشته بهتر است.

 

* امروز فرصت تاریخی برای عرصه شعر است

نظری در خصوص شرایط این روزهای شعر خاطر نشان کرد: به نظر من امروز، یک فرصت تاریخی برای ادبیات و بالاخص شعر است، دوره‌ای که در آن هم جامعه به شعر اقبال دارد و هم تعداد شاعران افزایش پیدا کرده و هم اینکه برترین شخص سیاسی، اجتماعی و فرهنگی نظام خودشان هم شعرشناس هستند، هم به شعر اهتمام می‌ورزند و شعر را ثروت ملی قلمداد می‌کنند.

وی در پایان خاطرنشان کرد: مسئولان فرهنگی باید فرصت را مغتنم بشمرند و بیش از افزایش گرایش مردم به شعر باید شاعران را تشویق کرد و ابزاری یافت که آنها فارغ از دغدغه‌های معمول به شعری متعالی بپردازند و نمونه‌های خوب را عرضه کنند چون کالاهای مرغوب همواره با اقبال روبه‌رو هستند. وی در پایان گفت: شعر را باید در جایگاهش بیابیم تا رهرویی که این روزها در دامنه کوه است به قله‌ها برسد.

منبع: فارس