چهارشنبه ۱۹ دی ۱۴۰۳ - ساعت :
۰۶ فروردين ۱۳۹۲ - ۰۹:۴۷
روایت فضای سیاسی کشور؛ روز چهل و سوم سال سی و پنجم انقلاب

خط و نشان های اصولگرایان برای شورای نگهبان

در روزی که فضای سیاسی کشور بسیار انتخاباتی بود، اسفندیار رحیم مشایی برای اولین بار از فشار ها برای حضور دولت در انتخابات سخن گفت و عسگر اولادی از شروط خود برای قالیباف، ولایتی و حداد سخن گفت و دیگری هم انتخابات ریاست جمهوری را دو قطبی بین هاشمی و جبهه پایداری دانست!
کد خبر : ۱۰۲۱۰۸

به گزارش صراط، هر چه روز های گذشته، فضای سیاسی و انتخاباتی کشور علیه جریان های دیگر بوده و عده ای اصلاح طلبان را هشدار و عده ای دیگر تکنوکرات را تهدید می کردند، فضای سیاسی کشور در ساعات اخیر در دست اصولگرایان بود و جولان های انتخاباتی، البته با حرف های شگفت انگیز. در این میان این سخنان شگفت انگیز، قاسم روانبخش از جبهه پایداری پیش بینی انتخاباتی خود را در سه فاز ارائه کرده است: 

وی ابتدا ابتدا با بیان اینکه اصلاح طلبان در دوره هشت ساله موفقیت چشمگیری نداشتند، آنان را از دایره رقابت انتخابات ریاست جمهوری خارج کرد و گفت مردم نگاه مثبتی به این جریان ندارند، يادآور شد:
 
 در تاریخ 8 ساله‌ای که مجلس و دولت در اختیار اصلاح‌طلبان بود موفقیت چشمگیری در عرصه داخلی و خارجی نداشته اند. بنابراين دلیلی برای اینکه مردم به این گفتمان رجوع کنند وجود ندارد؛ مگر آنکه بخواهند عنوانش را عوض کنند و با یک عبارت دیگر وارد انتخابات شوند.
 
البته اگر بپذیریم که ادعای وی در مورد اصلاح طلبان درست باشد، باید از وی پرسید در هشت ساله اخیر که اتفاقا فرد مورد نظر آنان در قدرت بوده است چه موفقیت چشمگیری عاید کشور شده است. در اینجاست که باید گفت در 16 سال اخیر هم اصلاح طلبی و هم اصولگرایی نتوانسته اند از پس اداره کشور برآیند.

وی در فاز دوم تحلیل خود رقابت را بین اصولگرایان می داند و در اظهار نظری جالب رقابت را بین جبهه پایداری و اصولگرایان مجلسی و احتمالا نزدیکان علی لاریجانی می داند. وی در این باره می گوید : در انتخابات سال آينده رقابت جدی میان اصولگرایان خواهد بود؛ فکر می‌کنم یک پایه از این رقابت جبهه پایداری است و رقیب جدی آن هم از میان اصولگرایان دیگریست که در مجلس نهم، فعاليت مي‌کردند.

شاید بر هم زدن سخنرانی لاریجانی در قم و وی را به عنوان بی بصیرت خواندن،در چارچوب همین تحلیل باشد، یعنی حذف کردن رقیبی که جبهه پایداری تصور می کند رقیب وی در انتخابات ریاست جمهوری خواهد بود.

روانبخش در فاز سوم تحلیل خود می گوید :

 اگر هاشمی به صحنه آید قالب جبهه اصولگرایی به نفع وی کنار می‌روند،‌ به وي‍ژه اينکه دبیرکل جبهه پیروان آقای عسگراولادی است و نگاه مثبت به هاشمی دارد. وی ادامه می دهد فکر می‌کنم اگر هاشمی به صحنه انتخابات آید می‌تواند یک قطب تشکیل دهد که اصلاح‌طلبان به اضافه جمعی از اصولگرایان سنتی را زیر پر خود قرار دهد؛ بنابراین انتخابات احتمالا دو قطبی بین جبهه پایداری و هاشمی خواهد بود.
 
و این یعنی تلاش برای ساختن دوگانه هاشمی- پایداری؛ استراتژی که احمدی نژاد در دو دوره توانست با ایجاد دو قطبی و بدون اینکه برنامه ای ایجابی برای کشور ارائه کند، صرفا با پرداختن و حمله به رقیب، خود را رئیس جمهور کند. اکنون حامیان سابق احمدی نژاد هم می خواهند چنین استراتژی را دنبال کنند!
 
البته عضو شورای مرکزی جبهه پایداری خط و نشانی هم برای شورای نگهبان کشید. وی اگر چه به قصد تخفیف مشایی سخن می گفت ، اما به صورت ضمنی این معنا را اراده کرد که اگر به هر ترتیبی مشایی تایید صلاحیت شود،به معنای تایید انحراف خواهد بود. وی در این باره گفت :  
 
 احمدی‌نژاد از مشایی کوتاه نخواهد آمد و البته مشایی تایید صلاحیت نخواهد شد، چرا که تایید مشایی یعنی تایید انحراف.
 
پیش از روانبخش هم ، سید احمد خاتمی با تفسیر سخنان رهبر انقلاب در مشهد، پیش از شورای نگهبان صلاحیت عده ای را که وی فتنه گر نامیده بود را رد کرده بود و گفته بود که فتنه گران حق شرکت در انتخابات را ندارند.

اما چه خوب است، اساتید محترم، به فرموده رهبر انقلاب، قانون را معیار قرار دهند نه استنباط خود را ؛ تا جامعه را دچار تشویش نکنند. بالاخره بر اساس قانون شورای نگهبان مسئول احراز صلاحیت کاندیدا ها می باشد. نه تهدید ضمنی کاندیداها پیشاپیش شایسته است و نه تهدید ضمنی شورای نگهبان!

اما حبیب الله عسگر اولادی و اسفندیار رحیم مشایی که روانبخش در مورد آنان صحبت کرده است، هر دو سخنانی مهم و البته جالب انتخاباتی ایراد کرده اند. 

عسگر اولادی بر مواضع خود درباره موسوی کروبی پافشاری کرده و قفل ایجاد شده در فضای سیاسی کشور را  نسبت دادن فتنه به موسوی و کروبی می داند و می گوید: 

قفل این بود که فتنه را به کروبی و موسوی نسبت می‌دادند؛ در حالی که مقام معظم رهبری فرمودند که فتنه‌گر آمریکا و رژیم صهیونیستی است و من از همین سخن آقا استنباط کردم و گفتم که فتنه جای دیگری است و بین مفتون و فتنه‌زده تفاوت است.

 وی همچنین بخشی از مذاکرات خود با ائتلاف سه گانه را بیان کرده و شروطی را که برای این سه نفر معین کرده اند را تشریح کرده است، به نظر می رسد بر اساس این سخنان در نهایت ائتلافی که ولایتی و قالیباف و حداد تشکیل داده اند، باید با ائتلافی که جبهه پیروان، جامعه روحانیت و موتلفه با پنج نفر تشکیل داده اند به وحدت برسند! دولتی که از این آش شعله قلم کار تشکیل شود چه دولتی خواهد بود! در صورت شکل گیری این ائتلاف باید گفت ائتلاف فقط برای پیروزی است نه برای اداره کشور. چرا که فردای پیروزی سهم خواهی ها شروع خواهد شد و آنچه که هشت سال از لج بازی دولت، مردم کشیدند، این بار از سهم خواهی ها خواهند کشید! به هر حال روایت عسگر ولادی از مذاکراتش و شروطش برای این ائتلاف به شرح زیر است : 

وقتی سه نفر آقایان ولایتی، حدادعادل و قالیباف اعلام ائتلاف و کاندیداتوری کردند من با آقای ولایتی تماس گرفتم و گفتم عجله کردید؛ برای تیم باید حداقل هشت و حداکثر 12 نفر باشد؛ نه 3 نفر؛ گفتم که شش نفر الان مطرح هستند؛ یعنی شما و آقایان قالیباف، آل اسحاق، حدادعادل، متکی و باهنر که یکی از شهر مشهد، یکی زنجان، دو نفر تهرانی‌الأصل، یک نفر از استان گلستان و یک نفر هم کرمانی است. .(البته اکنون پور محمدی و ابوترابی هم از جامعه روحانیت حضور دارند)ولایتی هم در پاسخ به بنده گفت که پیشنهاد شما چیست که بنده عرض کردم تا به حال هر کاری کردید ما مخالفتی نداریم، ولی الان باید روحانیت مبارز، شش نفر را دعوت کنند و بگویند با هم بیایید کار کنید. اولین کار این است که هر چه که جامعتین گفتند، بپذیرید و روحانیت هر چند نفری که می‌خواهد معرفی کند؛ دوم اینکه با همه اصولگرایان صحبت کنید و از وحدت ناامید نباشید؛ حتی با دوستان جبهه پایداری هم مذاکره کنید و روش انتخاب نهایی و قبول نظر جامعتین را به آنها بگویید و پس از این هر کس که نامزد نهایی شد؛ بقیه کنار بروند تا آن شخص رأی بیاورد.

اما مشایی هم کلی به صدا و سیما تاخته است و ادعاهای رئیس جمهور مبنی بر اجازه ندادن به وقوع تخلف را تکرار کرده است. گویی پیشفرض این دو این است که قرار است تخلفی در انتخابات رخ دهد. وی در انتقاد به صدا و سیما گفته است:

این رسانه در آستانه انتخابات از لحاظ جانبداری از نامزدهای انتخابات آتی ریاست جمهوری خوب عمل نکرده و این سابقه خوبی برای آن نیست. مردم عملکرد رسانه ملی را در انتخابات دوره های گذشته به خوبی به یاد دارند! و بر این اساس صدا و سیما باید کاملاً مراقبت کرده و مشی معتدل تری را در این عرصه دنبال نماید.

اما مهم ترین بخش سخنان رحیم مشایی قسمتی است که به صورت غیر مستقیم خبر از آمدن کاندیدای دولت برای انتخابات ریاست جمهوری می کند. وی در این باره می گوید:

سلامت انتخابات عمومی است، چراکه ممکن است در آینده دولت را متهم کنند که به سمتی گرایش دارد، ادامه داد: به همین دلیل دولت در فعالیت‌های انتخاباتی حضور نیافته، گرچه از سویی علاقه مندی در کشور به دولت زیاد بوده و از این جهت دولت خیلی تحت فشار است.

این قسمت اخیر، یعنی فشار به دولت برای حضور در فعالیت های انتخاباتی تعارفی است برای اعلام حضور دولت یا کاندیدای آن در انتخابات ریاست جمهوری. این فشار برای حضور دولت در انتخابات، در واقع مانند همان موج دعوت دانشگاهیان از کاندیداهای جبهه پایداری برای شرکت در انتخابات است. فشار و دعوت تعارفی است که اخیرا در فضای سیاسی کشور رایج شده است. به نظر می رسد این اولین تحرک انتخاباتی دولت برای انتخابات ریاست جمهوری باشد. تحرکی که تازه شروع آن است.
منبع: تابناک