پنجشنبه ۰۶ دی ۱۴۰۳ - ساعت :
۲۶ اسفند ۱۳۹۱ - ۱۴:۳۸
نگاهی به 6 سالنامه نوروزی

سیاست‌زدگی درسالنامه‌های نوروزی+عکس

امسال کفه سیاست به نسبت دیگر عرصه‌ها از جمله فرهنگ، در سالنامه‌های نوروزی سنگینی می‌کند که البته این امر با توجه به در پیش بودن انتخابات ریاست جمهوری در خرداد 92 تا حدی طبیعی می‌نماید.
کد خبر : ۱۰۱۰۷۷
به گزارش صراط، انتشار سالنامه‌های نوروزی در ایران تقریباً از اواخر دهه 70 شروع شد و با توجه به تعطیلی نوروز، تقریباً به پای ثابت سبد خرید این روزهای قشر روزنامه‌خوان تبدیل شد. این سالنامه‌ها عمدتاً کشکولی از مطالب متنوع در حوزه‌های مختلف سیاسی، فرهنگی، اجتماعی، ورزشی، اقتصادی و غیره هستند و با توجه به حجم آنها، به جرات می‌توان گفت کمتر روزنامه‌خوانی هست که مطالب مورد علاقه خاص خود را در آنها نیابد. گزارش زیر مروری است گذرا بر مطالب 6 سالنامه نوروزی «پنجره»، «شرق»، «مثلث»، «بهار»، «جوان» و «اعتماد».

محمود احمدی‌نژاد چهره کلیدی «پنجره»

سالنامه نوروزی هفته‌نامه خبری ـ تحلیلی «پنجره» ابتدا در مجله خبری خود مروری کرده بر مهم‌ترین رویدادهای سال 91 در عرصه‌های بین‌الملل، هنر، ورزش، سیاست، اندیشه، جامعه و در پایان همین بخش نیز جهان از پنجره عکس و کاریکاتور به تصویر کشیده شده است.

امسال سالی فراموش نشدنی برای برادران خمسه لاریجانی بود. «پنجره» در گزارشی حکایت سالی را که بر لاریجانی‌ها گذشت، مرور کرده است. وزن اصلی این سالنامه، سیاست است و در همین زمینه بحث انتخابات ریاست جمهوری سال آینده را در پرونده‌ای به نام «پشت پنجره پاستور» بررسی کرده است.

«پنجره» این موضوع را هم با برخی نامزدهای این انتخابات (مثل محسن رضایی)، هم با کسانی که بحث نامزدی‌شان مطرح است (مثل غلامعلی حداد عادل و محمدرضا باهنر) و هم با برخی فعالان سیاسی و نیز تحلیلگران این عرصه (مثل صادق زیباکلام، حسین فدایی، محمدجواد حق‌شناس، مرتضی نبوی، محمدحسین صفارهرندی، محمد سلیمانی و امیر محبیان) در میان گذاشته است.

اما محور اصلی موضوعات سالنامه «پنجره» یک چهره کلیدی است؛ محمود احمدی‌نژاد. این نشریه بر اساس همین محور پرونده‌ای باز کرده و در آن احمدی نژادِ 84 را با احمدی‌نژادی که در سال 92 شاهدش خواهیم بود، مقایسه کرده است.

در ادامه این پرونده از «7 نفر باارزش» که نقشی کلیدی در اتخاذ تصمیم‌های ناگهانی از سوی احمدی‌نژاد دارند و یا داشته‌اند، یاد شده است؛ اسفندیار رحیم مشایی، محمدرضا رحیمی، حمیدرضا بقایی، محمدشریف ملک‌زاده، سعید مرتضوی، علی‌اکبر جوانفکر و مرحوم عوضعلی کردان.

در این بخش با شریف‌زاده، حامی کاندیداتوری اسفندیار رحیم‌مشایی مصاحبه شده که نسبت به رد صلاحیت رئیس دفتر رئیس جمهور هشدار داده است؛ او معتقد است: «رد صلاحیت مشایی هزینه زیادی دارد».

«پنجره» در سالنامه خود رابطه دولت و حوزه را هم در سال 91 بررسی و از آن به عنوان «تعامل نافرجام» یاد کرده است. در این بخش برخی مثل حجت‌الاسلام سیدمحمد غروی از اعضای باسابقه شورای عالی حوزه‌های علمیه معتقدند که «رابطه با مراجع در هیچ زمانی به این سردی نبوده» و برخی مثل حجت‌الاسلام والمسلمین عبدالرحیم علیزاده از حامیان سابق احمدی‌نژاد معتقدند «دست‌های پشت پرده، رابطه دولت و حوزه را بر هم زده‌اند».

«سبک زندگی» یکی دیگر از موضوعات محوری سالنامه «پنجره» است که با مروری بر دیدگاه‌های مقام معظم رهبری در زمینه مد و طراحی لباس آغاز می‌شود و در ادامه مسئله پوشش و مد در برنامه‌هایی که در برخی شبکه‌های ماهواره‌ای مانند «من و تو»، «تی وی پرشیا»، «GEM» و «صدای آمریکا (VOA)» بررسی شده است.

«پنجره» اتفاقات ورزش 91 را هم مرور کرده و با محمد رویانیان مصاحبه کرده که گفته است: «با یک صلوات مدیرعامل پرسپولیس شدم». در این بخش پرونده لژیونرها هم گشوده شده و ضمن بررسی حضور دورگه‌ها در فوتبال ایران، با برخی از آنها مانند فریدون زندی مصاحبه شده است.

این نشریه در بخش اقتصاد هم که عنوانش را «اقتصاد گران» گذاشته است، پرونده‌ای درباره وضعیت اقتصاد در سالی که گذشت، باز کرده و آن را با محمد شریعتمداری وزیر بازرگانی دوره اصلاحات در میان گذاشته است. او معتقد است «محمود احمدی‌نژاد به اندازه همه تحریم‌ها در ایجاد این وضعیت، مقصر است» این در حالی است که یحیی آل‌اسحاق که از او به عنوان کاندیدای حزب موتلفه در انتخابات ریاست جمهوری یاد می‌شود، بازگشت به اقتصاد دولت میرحسین موسوی را اشتباه می‌داند.

سالنامه «پنجره» ضمن مرور تخلف بزرگ بانکی در یک گزارش، با ناصر سراج قاضی هم درباره کم و کیف رسیدگی به این پرونده جنجالی، مصاحبه کرده است.

در بخش اندیشه هم این نشریه نیز تمدن‌سازی اسلامی در گفتگویی با صادق آئینه‌وند، چهره ماندگار تاریخ اسلام و استاد دانشگاه تربیت مدرس بررسی شده است. منوچهر صانعی دره‌بیدی هم درباره بسترهای مورد نیاز تمدن‌سازی هم معتقد است که جامعه بشری هیچ گاه جامعه فرشتگان نمی‌شود.

در همین بخش، احمد رهدار، رئیس موسسه فتوح اندیشه و نویسنده کتاب «تجربه غرب شناسی علمای شیعه» تولید علم در دولت‌های پس از انقلاب و علیرضا پیروزمند، قائم مقام فرهنگستان علوم اسلامی هم نسبت میان انقلاب اسلامی و تولید علم را بررسی کرده‌اند. سالنامه «پنجره» با گپی که با احمد توکلی چهره همیشه منتقد پارلمان انجام شده، پایان می‌یابد.

«شرق» و سال سختی که بر خانواده هاشمی رفت

سالنامه «شرق» با سیاست شروع می‌شود و در صفحات آغازین خود پازل سیاسی 92 را با آیت‌الله هاشمی رفسنجانی در میان گذاشته است. در ادامه مطالب این فصلنامه، سال سختی را که بر خانواده هاشمی رفته، با دخترش فاطمه هاشمی مرور شده است.

در این نشریه علی‌اصغر حسینی وکیل اسفندیار رحیم مشایی از پرونده‌های در دست رسیدگی درباره او گفته و در ادامه داستان سه قوه و پیش‌تر و بیشتر از آن، آغاز چالش مجلس و دولت و البته در ادامه مناسبات میان قوای مجریه و قضائیه نیز بررسی شده است.

سالنامه «شرق» موضوع تغییر نظام سیاسی کشور را هم مورد بحث قرار داده و از قول سخنگوی شورای نگهبان نوشته است: «تغییر نظام سیاسی کشور ضرورتی ندارد». در ادامه مطالب این نشریه با اشاره به 109 سفر رئیس جمهور به 46 کشور، جهانِ محمود احمدی‌نژاد به تصویر کشیده شده است.

«91؛ بازگشت کوپن، پرداخت عیدانه» عنوان پرونده «اقتصاد» این نشریه است که در آن از بُعد اجتماعی هم به نحوه اجرای طرح هدفمند کردن یارانه‌ها پرداخته شده است. محمد خوش‌چهره استاد اقتصاد دانشگاه تهران معتقد است، اجرای یارانه هدفمند به منزلت اجتماعی افراد آسیب زد. در ادامه مطالب همین بخش، حسین مرعشی که از مدافعان ایده لیبرالیسم اسلامی است، طی یک مصاحبه‌ اعلام کرد که دهه 60 جز با شعارهای سوسیالیستی اداره نمی‌شد.

سالنامه «شرق» در بخش «جهان» خود به موضوع خیزش‌های عربی پرداخته و وضعیت آن را یک وضعیت برزخی دانسته و در ادامه موضوع انقلاب‌های عربی بررسی شده است. در بخش هنر هم این سالنامه گفتگوهایی ترتیب داده با شهرام ناظری خواننده، نیکی کریمی بازیگر، آربی اوانسیان کارگردان تئاتر، سیمین غانم خواننده و آندره بوچلی خواننده ایتالیایی و در بخش ادبیات هم موضوع کلام در شعر با محمدعلی سپانلو در میان گذاشته شده است.

در ادامه بخش ادبیات سالنامه «شرق» مقالاتی از جلال ستاری، محمدرضا اصلانی، سیمین بهبهانی، جواد مجابی، محمد شمس لنگرودی، علی باباچاهی، سیروس شمیسا، حافظ موسوی، ناصر زراعتی و احمد ابومحبوب آمده است.

عنوان پرونده بخش اندیشه این سالنامه نوروزی «کالبدشکافی علوم انسانی» است و در همین زمینه با علی پایا، فرهاد خسروخاور، حاتم قادری و احسان شریعتی، مصاحبه شده و مقالاتی هم از چهره‌هایی مانند سیاوش جمادی و سیدصادق حقیقت آمده است.

محور کلیدی پرونده بخش «جامعه» سالنامه شرق که عنوان آن «ریزش گرانسنگ‌ها و قدمت نوع‌دوستی» است، در واقع یک نظرسنجی است از 24 جامعه‌شناس ایرانی درباره مهم‌ترین آسیب اجتماعی و ویژگی مثبت در جامعه ایران. در همین بخش، پیامدهای جوانمرگی مطبوعات در گفتگویی با هادی خانیکی بررسی شده و به مترو پس از محسن هاشمی هم نگاهی صورت گرفته است. محمد صنعتی روانشناس هم در گفتگویی به علل جذاب شدن قانون شکنی در جامعه ایران پرداخته است.

این سالنامه یک پرونده هم با موضوع «فرهنگ ایرانی» دارد که در آن رفتارشناسی ایرانیان در فضای مجازی مورد کنکاش قرار گرفته است. بخش «حوادث» سالنامه شرق هم ابتدا به بازتاب انتشار فیلم جرایم در جامعه پرداخته و در ادامه عوامل روانی و اجتماعی در گرایش افراد به بزهکاری بررسی شده است.

این سالنامه در بخش «علم» خود با غلامعلی پیمان، چشم پزشک برجسته ایرانی که زمستان امسال مدال ملی فناوری و نوآوری آمریکا را طی مراسمی در کاخ سفید از دست باراک اوباما رئیس جمهور ایالات متحده دریافت کرد، مصاحبه کرده است.

عنوان پروند بخش «ورزش» سالنامه شرق، «سال المپیک، سال تعلیق» است که اشاره‌ای است به موفقیت‌های ورزشکاران ایرانی در المپیک 2012 لندن در کنار ناکامی‌های مسئولان ورزشی که به تعلیق چند رشته در المپیک انجامید. در این بخش حمید سجادی، معاون وزارت ورزش از برکناری روسای فدراسیون‌ها دفاع کرده است. علیرضا دهقان، نماینده سابق مجلس هم به این ادعا که استیضاح وزیران، مشکلات اقتصادی کشور را بیشتر می‌کند، اینگونه پاسخ داده که «با استیضاح نکردن وزیر، مشکلات اقتصادی حل شده است؟»

«شرق» در بخش «صفحه آخر» خود هم موضوع میلیون‌ها نامه‌ای را که مردم به احمدی‌نژاد نوشتند، پیش کشیده و سالنامه خود را با مطالبی طنز و سرگرم‌کننده به پایان برده است.

«مثلث» و لزوم ورود اصولگرایان به انتخابات

کلیدی‌ترین موضوع سالنامه مثلث هم سیاست است. در این نشریه با محسن هاشمی رفسنجانی در مورد احتمال ورود پدرش به انتخابات گفتگو شده و حسن روحانی هم در مصاحبه‌ای اعلام کرده که برای نامزدی در انتخابات «به شدت» تحت فشار است.

مثلث در موضوع انتخابات با محمد شریعتمداری که از او به عنوان یکی از کاندیداهای احتمالی این رقابت یاد می‌شود، مصاحبه کرده و شریعتمداری هم گفته که انتظار ندارد همه اصلاح‌طلبان از او حمایت کنند.

محمدحسین صفارهرندی، تحلیلگر سیاسی و از چهره‌های اصولگرا هم طی مصاحبه تصریح کرده که هیچ یک از شاخه‌های این طیف (اصولگرا) به تنهایی توان اداره کشور را ندارند. در ادامه کامران باقری لنکرانی هم از اعلام یک نامزد مستقل از سوی جبهه پایداری در آینده نزیک خبر داده است.

محمدرضا باهنر که چند روز پیش و در مشهد برای رقابت در انتخابات ریاست جمهوری، رسماً اعلام کاندیداتوری کرد، در گفتگویی با «مثلث» از پشت پرده سیاست تا یازدهمین انتخابات ریاست جمهوری گفته است.

سالنامه «مثلث» پیشنهاد مذاکره با ایران را از سوی آمریکایی‌ها به عنوان پرونده سال خود برگزیده و به صورت مفصل به آن پرداخته است. در این بخش با رامین مهمانپرست سخنگوی وزارت امور خارجه مصاحبه شده و کیهان برزگر و حمیدرضا آصفی از تحلیلگران مسائل خارجی هم درباره این رابطه سخن گفته‌اند.

«مثلث» درباره رابطه طبقات اجتماعی با گروه‌های سیاسی در انتخابات 92 هم یک پرونده درآورده که حاوی مطالبی از پرویز امینی، رضا مجیدزاده، سیدرحیم ابوالحسنی و ابراهیم فیاض است.

بخش «فرهنگ» این سالنامه هم حاوی گفتگوهایی با مسعود فراستی و محمد گبرلو (درباره برنامه هفت)، علی غفاری (کارگردان استرداد) و مسعود ده‌نمکی است.

سالنامه «مثلث» صفحاتش را با یک گفتگوی مفصل با علی کفاشیان رئیس فدراسیون فوتبال بسته است.

کفه سنگین فرهنگ در ترازوی «بهار»

سالنامه نوروزی «بهار» که با طرحی از سعید حجاریان روی دکه آمده است، در یکی از مطالب آغازین خود حکایت زندان اوین و میهمانان سرشناس آن را در سال 91 بررسی کرده است. اینها در طیف‌های مختلف هستند؛ از خبرنگار گرفته تا فرزندان برخی از بلندپایه‌ترین مسئولان مملکتی و تا نزدیکترین افراد به رئیس جمهور مثل جوانفکر و مرتضوی. حسین مرعشی از چهره‌های قدیمی طیف کارگزاران سازندگی در مصاحبه‌ای یا این سالنامه گفته اصولگرایان بدهکار مردم هستند.

بخش «اندیشه» سالنامه بهار هم که با تصویری از سیدمحمد خاتمی در حال رفتن و زیر عنوان «موسم ورع» منتشر شده، حاوی مقالات و گفتگوهایی است از و با عباس عبدی، احمد خرم، جلال جلالی‌زاده، لطف‌الله میثمی، بیژن عبدالکریمی، عمادالدین باقی، مقصود فراستخواه، حسن محدثی، مهدی غنی و مهرداد خدیر.

عنوان بخش «اقتصاد» این نشریه «اقتصاد یک سومی» است و بایزید مردوخی در مقاله‌ای مفصل بر لزوم احیای سازمان برنامه و بودجه تاکید کرده و یحیی آل‌اسحاق رئیس اتاق بازرگانی و صنایع و معادن تهران هم خواستار ممنوع شدن «نوچه‌گری برای دولت» شده است.

موضوع کلیدی بخش «تاریخ» سالنامه نوروزی بهار، کتاب «در دامگه حادثه» (گفتگو با پرویز ثابتی رئیس اداره امنیت داخلی ساواک در یک دهه پایانی عمر رژیم پهلوی) است که جنجال‌ها و نقدهای بسیاری را برانگیخته است؛ هم به جهت اهمیت تاریخی شخصیت و جایگاه فرد مصاحبه شونده و هم به سبب موضع‌گیری‌ها و سخنان او و نیز موضع‌گیری‌های عرفان قانعی‌فرد (مصاحبه کننده).

در این بخش علاوه بر گفتگو با نادر انتصار استاد علوم سیاسی در دانشگاه آلابامای جننوبی در ایالات متحده و از صاحبنظران در زمینه تاریخ شفاهی که پیشگفتاری بر این کتاب نوشته، نظر سعید شاهسوندی، مهدی غنی، سیدمحمدمهدی جعفری و علی رضاقلی نیز آمده است.

«رخوت یا زایش» این عنوان پرونده بخش «اندیشه» سالنامه بهار است درباره اندیشه ایرانی در سالی که گذشت. در این بخش خسرو طالب‌زاده درباره مسئله تناقض در روشنفکری دینی مقاله‌ای نوشته و ناصر فکوهی هم کوشیده به این سئوال پاسخ دهد که روشنفکران با چه چیزی قهر کرده است. در این بخش مصاحبه‌ای می‌خوانیم با سعید حنایی کاشانی درباره زمانه عسرت روشنفکران. در ادامه مطالب این سالنامه نوروزی، با علی فردوسی مدیر گروه تاریخ دانشگاه نتردام درباره فراز و فردوهای روشنفکری در تاریخ معاصر ایران مصاحبه شده است.

بخش «هنر» سالنامه بهار، افق پیش روی فرهنگ و هنر ایران را در میزگردی با حضور سیدمحمد بهشتی (رئیس سازمان میراث فرهنگی دوره اصلاحات)، مرتضی کاظمی (معاون هنری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در دوره صالحات)، کیومرث پوراحمد، علیرضا داوودنژاد و محمد یعقوبی بررسی کرده است. گفتگو با فاطمه معتمدآریا بازیگر سینمای ایران، لیلی گلستان مدیر یک گالری هنری، از دیگر مطالب بخش هنر این سالنامه نوروزی است. بهار در این قسمت از سالنامه خود، پرونده‌ای هم برای محمدعلی سپانلو، شاعر پیشکسوت درآورده و در ادامه هم گفتگوی بهار با پل استر آمده است.

مطالب بخش جامعه سالنامه «بهار» با گفتگویی با جعفر توفیقی وزیر اسبق آموزش و پرورش آغاز شده که در آن او به نقد عملکرد این وزارتخانه در دولت‌های نهم و دهم پرداخته و معتقد است در این 8 سال هیچ کار شاخصی در وزارت علوم انجام نشده است. در این بخش مجید رضائیان، مدرس و کارشناس روزنامه‌نگاری هم به تاثیرات اینترنت بر این حرفه پرداخته است.

مهدی کرباسیان، رئیس تامین اجتماعی در دوره سازندگی هم در گفتگویی هشدار داده که تامین اجتماعی آسیب‌پذیرتر می‌شود. در این بخش پرونده شوراهای شهر هم با علی نوذرپور از مدیران حوزه اجتماعی دوره اصلاحات در میان گذاشته شده و به نقل از او آمده است «احمدی‌نژاد دستاوردی برای شوراها نداشت». در بخش «جهان» این نشریه هم وضعیت اقتصادی اروپا و آمریکا بررسی شده است.

مصاحبه با خولیو ولاسکو سرمربی تیم ملی والیبال درباره آینده این رشته ورزشی در ایران و مهدی مهدوی‌کیا درباره تصمیمش برای خداحافظی از فوتبال، اصلی‌ترین بخش‌های قسمت «ورزش» سالنامه نوروزی «بهار» را تشکیل می‌دهند. این نشریه همچنین حاوی مطالبی سرگرم‌کننده از جمله درباره سفرهای نوروزی است.

«جوان» و بررسی پیامدهای همزمانی انتخابات ریاست جمهوری و شوراهای شهر

جوان در سالنامه نوروزی خود به آرایش سیاسی انتخابات 92 پرداخته است. در این بخش ابتدا گفتگویی با محمدحسین صفارهرندی، تحلیلگر سیاسی آمده که او در آن احمدی‌نژاد دیروز، امروز و فردا را بررسی کرده و در ادامه عباس سلیمی نمین در یک گفتگو از مهار زیاده‌خواهی توسط نظام سخن گفته است.

در این بخش حسین مظفر رئیس ستاد انتخابات ائتلاف سه‌گانه اصولگرایان مدعی شده که این ائتلاف در نظرسنجی‌ها پیشتاز است. مهدی چمران، رئیس شورای اسلامی شهر تهران هم در یک گفتگو از محدود شدن اختیارات شوراها انتقاد کرده و در ادامه پرویز سروری به پیامدهای همزمانی انتخابات ریاست جمهوری و شوراهای شهر پرداخته و گفته است که باید سایه سیاسی از سرِ شوراها کنار زده شود.

سبک زندگی، عنوان موضوعی است که درباره آن با نجف لک‌زایی، مهدی گلشنی و پیام فضلی‌نژاد مصاحبه شده است. این سالنامه نوروزی در گفتگویی با جمشید پژویان رئیس شورای رقابت و نیز محمدرضا فرزین دبیر ستاد اجرای قانون مربوط به هدفمندی یارانه‌ها را مورد کنکاش قرار داده است.

«جوان» در بخش جهان خود چشم‌انداز بحران بدهی‌های اروپا را با نگاهی به زمینه‌های آن و موضوع پرونده هسته‌ای ایران را بررسی کرده است.

این سالنامه نوروزی در بخش فرهنگی خود سراغ یوسفعلی میرشکاک، شاعر و روزنامه‌نگار قدیمی رفته که او در آن از عهدی که با خود بسته، سخن گفته است؛ اینکه دیگر  سراغ سیاست نرود. مصاحبه با چهره‌های خبرسازی مانند فرج‌الله سلحشور و مسعود ده‌نمکی، دیگر مطالب این بخش است.

سالنامه «جوان» در بخش تاریخ خود در آئینه 2 سند تازه منتشرشده، از «تحرکات شبکه بهائیت در عاشورای سال 88» خبر داده است. در ادامه سردار علی فضلی، فرمانده قرارگاه مرکزی راهیان نور سپاه و بسیج، در مصاحبه‌ای راهیان نور را انتخاب اول برای سفر اعلام کرده است.

«آرگو» پرونده نخست «اعتماد»

سالنامه نوروزی «اعتماد» آرگو، موضوع آن و انتخابش به عنوان بهترین فیلم جایزه اسکار امسال، در صفحات آغازین این نشریه آمده است که نشان از اهمیتی است که به این موضوع داده شده است. در این بخش تهمینه میلانی، فیلمساز با ابراهیم اصغرزاده دانشجویی که در تسخیر سفارت آمریکا در سال 58 شرکت داشت، مصاحبه کرده است.

غلامحسین کرباسچی هم در گفتگویی اعلام کرده که قهر با نظام تحت هر شرایطی، اشتباه بوده و هست. احمد پورنجاتی هم از لزوم پر شدن حفره عمیقی که بین اصلاحات و راس حاکمیت به وجود آمده آن هم با گفتگو سخن گفته است.

غلامرضا مصباحی مقدم، رئیس کمیسیون برنامه و بودجه مجلس در مصاحبه‌ای عملکرد دولت‌های احمدی‌نژاد را در حوزه اقتصاد تقسیم‌بندی کرده و آن را اینگونه شرح داده است: «این یک سال یک طرف آن 7 سال طرف دیگر». مصطفی معین، وزیر علوم دوره اصلاحات هم در مصاحبه‌ای حادثه کوی دانشگاه را همچنان بدترین خاطره خود دانسته است.

بخش اندیشه سالنامه نوروزی اعتماد شامل گفتگوهایی است با چهره‌هایی مانند سیدحسین نصر که با تیتر «معرفت و معنویت اسلامی، عامل اصلی وحدت ایران» منتشر شده است و مصطفی ملکیان که با «سیری در سپهر اخلاق» چاپ شده است.

علی کفاشیان رئیس فدراسیون فوتبال هم در مصاحبه‌ای با این سالنامه نوروزی اعلام کرده که برخی برای برکناری‌اش پازل چیده‌اند. مصاحبه با هانیه توسلی بهترین بازیگر جشنواره فیلم فجر امسال از دیگر بخش‌های سالنامه «اعتماد» است.

عباس سلیمی نمین در مصاحبه‌ای با این نشریه، به فساد جریان انحرافی پرداخته و آن را بیشتر اقتصادی دانسته تا عقیدتی. زمینه‌های شکل‌گیری شورای عالی قضایی در اوایل انقلاب و دلایل انحلال آن، موضوع محوری مصاحبه‌ای است با آیت‌الله موسوی بجنوردی.

بحث انتخابات ریاست جمهوری در این سالنامه نوروزی هم بررسی شده که حاوی گزارشی است از آرایش انتخاباتی اصولگرایان، مطلبی درباره تغییر لحن حبیب‌الله عسگراولادی پیرمرد اصولگرا درباره موسوی و کروبی و مصاحبه با چهره‌هایی مانند صادق زیباکلام و مرتضی حاجی.

بخش اندیشه این سالنامه با گفتگویی با انور خامه‌ای درباره گروه 53 نفر و تقی ارانی شروع می‌شود و در بخش اقتصاد هم محمد نهاوندیان طی مصاحبه‌ای متذکر شده «برخی محاسبات دولت تنها با علم اسطرلاب قابل قبول است».

بخش «جهان» سالنامه اعتماد، مرگ هوگو چاوز را بهانه کرده تا درباره آینده رهبران سیاسی آمریکای لاتین بنویسد. بخش جامعه این نشریه هم با مریم مجتهدزاده رئیس مرکز امور زنان و خانواده ریاست جمهوری هم مصاحبه کرده که او در آن اعلام کرده است: «خانه‌های امن برای زنان پیش‌بینی کرده‌ایم». در این بخش محمدجواد شوشتری مدیرعامل سازمان زیباسازی شهر تهران هم مصاحبه‌ای کرده با اعتماد و گفته که این سازمان از آثار خواص پسند و عامه فهم حمایت خواهد کرد.

گفتگو با محمد رویانیان مدیرعامل پرسپولیس درباره پشت پرده فعالیت‌های ورزشی‌اش، مطلب اول بخش ورزش سالنامه نوروزی «اعتماد» است. در این قسمت با علی دایی، احسان لشگری و ناصر محمدخانی هم گفتگو شده است.

این سالنامه بخشی هم با عنوان «نسل چهارم» دارد که در آن با قرار دادن مریم پالیزبان بازیگر سینما به عنوان نماینده نسل سوم و نازنین بیاتی به عنوان نماینده نسل چهارم، به تقابل این نسل پرداخته است.

مصاحبه با ادیب برومند درباره نحوه ورودش به دنیای شعر و گفتگو با هومن بهمنش برنده سیمرغ بلورین بهترین فیلمبردار از جشنواره فیلم فجر، نیز برخی از مطالب بخش ادب و هنر این سالنامه نوروزی است.

اعتماد «پیشنهاد سال» خود را مطالعه خاطرات منتشرنشده اکبر هاشمی رفسنجانی در سال 1369 همراه با دست نوشته‌های عفت مرعشی همسر وی، قرار داده است که در این سالنامه و برای اولین بار چاپ شده‌اند.

منبع: مهر